Reușită istorică pentru România după localizarea Centrului European de Securitate Cibernetică la Bucureşti
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Localizarea Centrului European de Securitate Cibernetică la Bucureşti este o validare dincolo de graniţele ţării noastre a expertizei româneşti într-un domeniu complex şi absolut esenţial în anii care urmează, susţin reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), într-un comunicat de presă transmis joi AGERPRES.

"Astăzi suntem totodată mândri şi bucuroşi nu doar pentru că România câştigă, pentru prima oară, dreptul de a găzdui o instituţie europeană, ci şi pentru că această instituţie vizează activităţi din zona protecţiei cibernetice, un subiect de o vitală importanţă în această perioadă plină de provocări la nivel regional şi chiar global. Localizarea Centrului European de Securitate Cibernetică la Bucureşti este o validare dincolo de graniţele ţării noastre a expertizei româneşti într-un domeniu complex şi absolut esenţial în anii care urmează. Este, în acelaşi timp, o obligaţie pentru România să privească cu mai multă responsabilitate susţinerea ecosistemului tech actual care, aşa cum susţinem de atâţia ani, poate contribui decisiv la viitorul digital european", a declarat Mihai Matei, preşedintele ANIS.

Conform datelor Asociaţiei, România ocupă locul 6 în Uniunea Europeană în privinţa numărului de absolvenţi din IT&C, iar peste 27.000 de studenţi se înscriu anual la facultăţi cu profil tehnologic. În plus, ţara noastră ocupă poziţia a patra la nivel mondial în privinţa numărului de medalii obţinute la competiţiile academice.

De asemenea, mai mult de 15 programe de cybersecurity sunt dezvoltate în 11 universităţi şi licee din România. Bucureştiul este cel mai important centru IT&C din ţară, cu peste 83.000 de specialişti angajaţi în 118 companii tech şi investiţii de peste 1,1 miliarde de euro atrase în ultimii şapte ani în startup-uri de tehnologie.

Industria IT&C a contribuit la creşterea economică, în primul trimestru al anului 2020, cu aproape 40%, iar în 2019, contribuţia sectorului la formarea PIB a fost de 6%.

"De-a lungul celor 22 de ani de activitate, ANIS a contribuit la dezvoltarea industriei locale de software şi servicii prin numeroase proiecte menite să transforme România într-un centru european de excelenţă în IT. Printre cele mai importante proiecte în acest sens, inclusiv proiecte educaţionale, se regăsesc programul Bursele ANIS de susţinere a cadrelor didactice tinere în integrarea unor tehnologii noi în domeniul cybersecurity în programa universitară şi derularea de programe de instruire acreditate internaţional. În acelaşi timp, ANIS este parte a Strategiei SMART-Edu pentru digitalizarea educaţiei din România, coordonând grupul de lucru dedicat securităţii cibernetice, protecţiei datelor, siguranţei online şi eticii IT", notează sursa citată.

Statele membre au decis iniţierea unei competiţii deschise pentru stabilirea sediului acestui centru, iar ţările interesate au depus până la 6 noiembrie dosarele de candidatură. S-au înscris în competiţie Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti). Comisia Europeană a publicat pe 2 decembrie evaluarea sa cu privire la candidaturile depuse.

România va găzdui, la Bucureşti, Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice - Centrul Cyber, fiind prima structură a Uniunii Europene (UE) care va avea sediul în ţara noastră, a anunţat, joi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Înfiinţată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei locale de software şi servicii, creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

În cadrul ANIS sunt 140 de membri, atât companii mici, cât şi multinaţionale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din ţară, şi peste 41.000 de angajaţi.

Cifra de afaceri generată de aceste companii se ridică la peste 3,6 miliarde de euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel