Rezerva Federală din New York estimează ”surprize negative”
Autor: DCBusiness Team pe 17 noi 2019 / 14:43 | Articole recomandate

Wall Street

Recenta euforie de pe Wall Street sugerează că economia americană este în formă, dar există un risc din ce în ce mai mare ca în ultimele trei luni creșterea să se poată opri, relatează CNN.

Două modele de evoluție a PIB publicate de Rezervele Federale regionale arată o imagine cu totul diferită față de nivelurile record pe piața bursieră, cu atât mai puțin de comentariile recente ale președintelui Donald Trump.

Rezerva Federală din New York estimează pentru evoluția PIB în cel de-al patrulea trimestru o creștere de doar 0,4%. Estimarea este în scădere față de proiecțiile anterioare, ce estimau o creștere de 0,7%. NY Fed a menționat „surprizele negative” din rapoartele economice recente, inclusiv o scădere a producției manufacturiere în luna octombrie.

Modelul PIBNow al Fed Atlanta este și mai drastic, pentru că reduce estimarea de creștere la doar 0,3% pentru trimestrul IV, comparativ cu 1% în urmă cu o săptămână. Fed Atlanta a invocat cheltuielile de consum lansate vineri, care au arătat că vânzările cu amănuntul, cu excepția vehiculelor și benzinei, au crescut cu doar 0,1% în octombrie.

Aceste modele PIB se bazează pe date economice primite și vor fi actualizate frecvent. Asta înseamnă că este posibil ca până la sfârșitul anului, aceste proiecții să ajungă să pară excesiv de sumbre. Economia ar putea obține un impuls în noiembrie și decembrie, prin faptul că greva auto din GM s-a încheiat, notează CNN.

Americanii demarează ancheta antitrust la Google

Firmele din Wall Street sunt, în general, optimiste dar precaute în ceea ce privește trimestrul IV. Goldman Sachs, de exemplu, a scăzut vineri estimarea PIB-ului din al patrulea trimestru la 1,9%.

Estimările contrastează cu recentele comentarii ale președintelui Donald Trump, care a lansat tweet-uri entuziasmate de creșterile piețelor bursiere.

Jerome Powell, președintele Rezervației Federale, a avut o abordare diferită. „Uitați-vă la economia de azi, nu există nimic care să crească într-adevăr”, le-a spus Powell parlamentarilor joi.

Creșterea PIB a încetinit la 1,9% în trimestrul al treilea, în scădere față de 3% la începutul anului. Deși cheltuielile consumatorilor rămân solide, sectorul de producție este în contracție, iar cheltuielile de afaceri s-au contractat pentru două trimestre consecutive. Această slăbiciune a fost determinată de războiul comercial SUA-China și de încetinirea creșterii globale.

Recentele recorduri de pe piața bursieră, cu Dow Jones, S&P 500 și Nasdaqla maxime ale tuturor timpurilor atinse vineri - au fost alimentate de speranțele unui acord comercial preliminar între Statele Unite și China și de relaxarea creditelor din partea Fed.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele