România, 33 miliarde euro de la UE. Câciu: Ar putea fi un boom
Autor: Dana Mihai pe 27 mai, 17:49 | Declarația zilei

Salariile reale în Germania au urcat cu 0,4% în primul trimestru din 2020

Potrivit comisarului european, Siegfried Mureșan, România ar urma să încaseze în cadrul fondului UE de redresare 33 miliarde de euro. Adrian Câciu a declarat că este o situație unică, poate însemna boom-ul.

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan anunță că România va primi 33 de miliarde de euro din Planul de redresare de 750 de miliarde de euro propus astăzi de Comisia Europeană pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

"Cele 33 de miliarde de euro vor fi, în mare parte, fonduri nerambursabile, dar și credite în condiții avantajoase. Vorbim de fonduri noi, în plus față de fondurile structurale și de coeziune pe care România oricum urmează să le primească în viitorul buget multianual al UE.

Este un sprijin extrem de consistent care ne va ajuta să ne revenim mult mai ușor după criză. Sunt mulți bani cu care putem construi multe lucruri bune pentru oameni",  a scris europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Răspunsul UE la criza coronavirusului! Care este propunerea

Adrian Câciu declară că într-adevăr este o situație unică care poate însemna multe pentru România dar există două condiții.

"România poate primi până la 33 miliarde euro, din care 19,6 miliarde euro fonduri nerambursabile, suplimentar față de alocarea deja prevăzută în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Este o situație unică care poate însemna "boom"-ul de care are nevoie România pentru a se așeza acolo unde îi este locul în Uniunea Europeana.

Cu două conditii, una externă și alta internă:

Cea externă este aceea ca Austria, Olanda, Danemarca și Suedia să nu se opună acestui plan anunțat astăzi de către Comisia Europeană.

Cea internă este să știm ce vrem, care ne sunt prioritațile și să investim calitativ nu cantitativ.

Și să facem programe simple, cu obiective clare și cu adresabilitate maximă.Cred ca ambele condiții sunt dificil de îndeplinit. Să fim optimiști!"

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele