România a început 2021 cu una dintre cele mai ridicate inflații din UE
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Obiectivul UE până în 2030. Ce se întâmplă persoanele cu vârsta între 20 şi 64 de ani
Obiectivul UE până în 2030. Ce se întâmplă persoanele cu vârsta între 20 şi 64 de ani
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a revenit în teritoriul pozitiv în luna ianuarie 2021, în timp ce în Uniunea Europeană a crescut semnificativ, de la 0,3% până la 1,2%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind, la fel ca şi la finele anului trecut, Polonia, Ungaria, Cehia şi România, arată datele publicate, marţi, de Eurostat.

Comparativ cu situaţia din luna decembrie 2020, rata anuală a inflaţiei în ianuarie 2021 a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă în şase ţări şi a crescut în 18. În România, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2% în ianuarie, de la 1,8% în decembrie. Comparativ, în prima lună din 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 3,9%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,6%), Ungaria (2,9%), Cehia (2,2%) şi România (2%). La polul opus sunt două state membre UE unde rata anuală a inflaţiei a fost negativă: Grecia (minus 2,4%) şi Slovenia (minus 0,9%).

Bani neimpozabili pentru educația copiilor. Cum și de la cine

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut serviciile, cu majorare de 0,65 puncte procentuale, urmate de preţurile la bunuri industriale (creştere de 0,37 puncte procentuale) şi preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (plus 0,30 puncte procentuale). În schimb, scăderea preţurilor la energie a şters 0,41 puncte procentuale din avansul inflaţiei, în luna ianuarie.

Revenirea în teritoriul pozitiv a inflaţiei în luna ianuarie, după mai multe luni în care zona euro a avut o inflaţie negativă, aduce acest indicator mai aproape de ţinta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,99% în luna ianuarie a acestui an, de la 2,1% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,25%, mărfurile alimentare cu 2,88% iar serviciile cu 2,51%.

"Preţurile de consum în luna ianuarie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020 au crescut cu 1,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2020 - ianuarie 2021) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2019 - ianuarie 2020), calculată pe baza IPC, este 2,6%", se arată în comunicatul INS.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La finalul anului se estimează o inflaţie de 2,5%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...


pixel