Când ajunge România exportator net de GAZE? Răspunde ministrul energiei
Autor: Ciprian Dumitrache pe 14 iun, 16:02 | Declarația zilei

Am încredere că cei de la Romgaz vor îndeplini cu brio această operațiune importantă și în viitorul cât mai apropiat două companii românești vor scoate gazele din Marea Neagră, care vor ajunge în casele românilor'' a menționat Virgil Popescu.

Ministrul energiei, Virgil Popescu a declarat că România are perspectiva de a deveni un exportator net de gaze, adică de a exporta mai multe gaze decât importă.

Ministrul energie a declarat că valorificarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră va permite României să exporte o cantitate mai mare de gaze decât cea importată.

''În momentul în care vom scoate gazele din Marea Neagră, România va deveni un exportator net de gaze. Este foarte important să extragem resursele de gaze din Marea Neagră pentru a acoperi consumul casnic și din industrie și, inclusiv, pentru a fi un jucător pe piața de gaze naturale''.

Citește și: Vaccinul Novavax, eficient împotriva tuturor tulpinilor

Virgil Popescu a menționat că România va deveni exportator net de gaze la finalul anului 2025 sau începutul lui 2026, odată cu punerea în funcțiune a exploatărilor deținute, în prezent, de Exxon.

Referitor la stadiul preluării participației Exxon pentru gazele din Marea Neagră, ministrul a menționat că discuțiile sunt în derulare. ''Eu sunt foarte optimist în privința rezultatului. Răspunsul Exxon trebuie să ajungă. Sunt în contacte permanente'', a adăugat șeful de la ministerul energiei.

Anterior, reprezentanții OMV au declarat că grupul austriac va acţiona ca operator al perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră în situaţia acceptării ofertei Romgaz de către ExxonMobil.


Declarația zilei Vezi toate articolele