Romanian Business Leaders: Am fost seduși și abandonați
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Antreprenorii și șefii de companii sunt nemulțumiți
Antreprenorii și șefii de companii sunt nemulțumiți
Romanian Business Leaders (RBL) solicită autorităţilor operaţionalizarea de urgenţă a schemei de ajutor de stat pentru sectorul ospitalităţii, deblocarea sumelor din granturile pentru capital de lucru şi relansarea Măsurii 3 referitoare la granturile pentru investiţii.

"Romanian Business Leaders (RBL) cere: deblocarea sumelor din granturile pentru capital de lucru (Măsura 2 OUG 130) pentru a sprijini afacerile româneşti în contextul pandemiei; relansarea sesiunii pentru Măsura 3 (OUG 130), în condiţii corecte pentru toţi participanţii şi pe baza unei grile de punctaj care să asigure transparenţă şi obiectivitate; operaţionalizarea de urgenţă a schemei de ajutor de stat (OUG 224) pentru sectorul Ospitalităţii grav afectat în 2020. RBL semnalează că măsurile de sprijin pentru antreprenori nu au reuşit să îşi atingă în mod real scopul", se precizează într-un comunicat al organizaţiei remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, deşi se discută despre granturile dedicate mediului privat încă din luna mai 2020, nici până în prezent nu s-a finalizat implementarea celor trei tipuri de granturi: microgranturile de 2.000 de euro pentru PFA-uri şi IMM-urile fără angajaţi, granturile pentru capital de lucru de 15% din cifra de afaceri pe 2019, dar nu mai mult de 150.000 de euro, şi granturile pentru investiţii cu valoare între 50.000 şi 200.000 de euro.

"Am fost seduşi şi abandonaţi. Să fim înţeleşi: apreciem foarte mult deschiderea Guvernului la dialogul cu antreprenorii, dar de la vorbe trebuie să treacă la fapte. Problema majoră cu care se confruntă în acest moment IMM-urile direct afectate de pandemie este întârzierea apărută în procesul de evaluare şi plată pe Măsura 2 - grantul pentru capital de lucru. Deşi anul trecut au existat promisiuni că plata se va face cel târziu în decembrie 2020, banii sunt încă neîncasaţi. Mai mult, de această măsură de sprijin au reuşit să beneficieze până în prezent doar 4.000 din cele 19.000 de afaceri înscrise. Considerăm că este obligatoriu ca Ministerul Economiei să prezinte şi să îşi asume public un calendar concret pentru finalizarea evaluărilor şi plăţilor. Este un gest de normalitate în relaţie cu mediul antreprenorial, cu atât mai mult cu cât cea mai mare parte a acestor sume se va întoarce la bugetul de stat", a declarat Dragoş Petrescu, vicepreşedinte Romanian Business Leaders.

RBL atrage atenţia că Măsura 3 - grantul pentru investiţii, care pornise sub auspicii foarte bune, riscă să devină un eşec major, în principal din cauza lipsei complete de transparenţă şi de deschidere la dialog a Ministerului Economiei la momentul în care s-a publicat prima versiune a OUG 130.

"Mediul de afaceri a atras atenţia asupra pericolului pe care îl prezintă grila de punctaj propusă de minister în urmă cu jumătate de an şi şi-a exprimat disponibilitatea de a lucra alături de reprezentanţii ministerului pentru a identifica varianta optimă de grilă de punctaj care să asigure implementarea Măsurii 3, aşa cum era gândită - drept sprijin concret pentru ca IMM-urile afectate de pandemie să îşi consolideze afacerile şi să le diversifice. Însă, nu a existat nicio deschidere în acest sens din partea Ministerului Economiei. În plus, deşi Parlamentul a aprobat - prin Legea 220 cu privire la OUG 130 - o grilă de punctaj complet diferită, mult mai obiectivă în evaluarea aplicaţiilor depuse, ministerul a preferat sa proroge aplicarea legii, fără un motiv real. Constatăm în prezent efectele acestei atitudini opace: Măsura 3 este lovită de suspiciuni de fraudare şi niciun IMM dintre cele cărora ar fi trebuit să li se adreseze acest tip de grant nu ar obţine - la cum arată lucrurile în prezent - respectiva finanţare", subliniază comunicatul citat.

În context, antreprenorii RBL consideră binevenită deschiderea anchetei asupra acestei situaţii şi arată că singura soluţie obiectivă, care ar putea reface încrederea antreprenorilor în acest grant, este anularea sesiunii iniţiale şi relansarea în condiţii corecte pentru toţi participanţii şi pe baza unei grile de punctaj care să asigure transparenţă şi obiectivitate.

Citește și O nouă taxă auto care ”nu e taxă”. Ce intenții are ministrul Mediului

"RBL semnalează, de asemenea, nevoia urgentă de sprijin pentru industria ospitalităţii, prin adoptarea şi operaţionalizarea schemei de ajutor de stat de maxim 20% din pierderea de cifră de afaceri în 2020 faţă de 2019 pentru afacerile din sectorul HoReCa. Sperăm ca aplicarea schemei să fie cât mai simplă şi mai rapidă, în aşa fel încât beneficiarii să primească banii în cel mai scurt timp posibil", se mai arată în document.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru 1.000 antreprenori şi şefi de companii din mediul de business privat. Proiectele RBL sunt iniţiate şi dezvoltate pe bază de voluntariat de cei peste 200 de membri, antreprenori şi executivi de top din România. RBL este membru fondator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel