Rușii și-au amintit de ”apocalipsa nucleară”.Ce au făcut FOTO
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
A fost folosit inclusiv la Cernobâl
A fost folosit inclusiv la Cernobâl
  • A fost folosit inclusiv la Cernobâl
Militarii ruși și-au adus aminte că, odinioară a existat un vehicul blindat, pe numele lui Ladoga, dar cunoscut mai degrabă ca ”mașina apocalipsei nucleare”. I-au alertat pe inginerii și specialiștii care, scotocind prin depozitele unde zace tehnica de luptă învechită și ruginită, au găsit ce trebuia și au trecut la treabă.

Ce este însă Ladoga și de ce i se spune ”mașina apocalipsei nucleare”. În total, au fost construite cinci asemenea mașini, un mijloc de transport cu un grad de securitate ridicat. În caz de război, Ladoga cu numărul de bord 108, urma să fie folosit pentru deplasărilor primului și ultimului președinte sovietic, Mihail Gorbaicov.

De la bun început, vehiculul a fost echipat cu un puternic dispozitiv de filtrare a aerului, rezervoare suplimentare de aer și aer condiționat: la un loc, toate urmau să asigure echipajului o protecție aproape perfectă împotriva radiațiilor. De aici și numele de mașinia apocalipsei nucleare. 

Lagoda dispunea, de asemenea, de cele mai moderne, pentru anii 1980, mijloace de comunicare și supraveghere video, cu ajutorul cărora puteau estima ce se întâmplă în jur. În plus, vehiculul avea la bord rezerve de apă și alimente pentru 48 de ore, fiind echipat cu un motor de 1250 de cai putere. Pe drum asfaltat, Ladoga putea dezvolta o viteză maxiă de 110 kilometri pe oră și de 70 de kilometri pe oră pe drum cu pietriș.

Citește și Tancul cu WC la bord. Nici americanii nu au așa ceva

Presa rusă precizează că Ladoga cu număr de bord 317 a fost activ folosită în cadrul operațiunilor de lichidare a catastrofei centralei atomice de la Cernobâl. Având în vedere gradul ridicat de protecție împotriva radiației, mașina a fost utilizată pentru a analiza situația din interiorul unității distruse. 

Ladoga a primit, acum, o nouă înfățișare. Plus echipamente noi. Cu alte cuvinte, poate fi oricând folosită. Deocamdată, mașina poate fi văzută la diferite expoziții. Dar, este de presupus că, în cazul unui conflict, va intra cu siguranță în acțiune. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel