Salariați detașați în afara țării. Informații UTILE legate de BANI
Autor: Simona Haiduc pe 17 aug, 08:37 | Mutarea zilei

Salariații trebuie să știe absolut toate detaliile

Cuprinse în textul Legii nr. 172/2020, intrată recent în vigoare, noile reglementări referitoare la salariații detașați în afara țării vizează mai degrabă obligațiile angajatorilor față de respectivii lucrători.

Concret, sunt aspecte privind salariul, cheltuielli de cazare sau pentru mâncare. Conform actului normativ mai sus menționat, când detașează salariați în afara României, angajatorii au obligația de a aduce la cunoștința acestora, în scris, următoarele informații:

salariul la care are dreptul angajatul respectiv, conform legislației țării în care va munci; cuantumul salariului acordat pe perioada detașării, cu evidențierea distinctă a indemnizației specifice detașării; cheltuieli generate de detașare (transport, cazare, mâncare) și modalitatea de acordare sau de rambursare a acestora; link-ul către site-ul oficial național unic creat de țara unde urmează să lucreze pe perioada detașării.

Citește și Violeta Alexandru: Sunt locuri de muncă, dar nu vin oameni la treabă

Mai mult, în notificarea scrisă pe care angajatul are obligația de a înmâna salariatului său, trebuie incluse și prevederi din Codul muncii privind condițiile în care angajatul își va desfășura activitatea în afara țării, precum: 

durata perioadei de muncă ce urmează să fie prestată; moneda în care vor fi plătite drepturile salariale, precum şi modalităţile de plată; prestaţiile în bani şi/sau în natură aferente desfăşurării activităţii; condiţiile de climă; reglementările principale din legislaţia muncii din acea ţară; obiceiurile locului a căror nerespectare i-ar pune în pericol viaţa, libertatea sau siguranţa personală.

Legea în cauză prevede și amenzi pentru angajatorii care nu își informează corespunzător salariații pe care îi detașează în străinătate. Prin urmare, respectivii angajatori riscă să primească amenzi între 10.000 și 20.000 de lei.

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele