Salariile angajaților. Senatorii trebuie să ia o decizie importantă
Autor: Simona Haiduc pe 02 dec 2019 / 11:49 | Mutarea zilei

O măsură menită să-i ajute pe salariați

Pe fondul incertitudinilor privind evoluția economiilor din Uniunea Europeană, la Senat a fost depus un proiect de lege, care se află deja în dezbaterea Camerei superioare a Parlamentului și care prevede ca angajatorii să plătească salariaților o parte din indemnizații chiar și în perioadele de suspendare a activității. 

Inițiatorii explică în nota justificativă că, în condiții de nesiguranță multe firme cu capital privat pot decide, din considerente economice, tehnologice, structurale sau de altă natură, închiderea temporară activității, dar fără încetarea raporturilor de muncă. Salariații nu mai muncesc, dar continuă să suporte un volum mare de cheltuieli pentru plata contribuţiilor sociale aferente indemnizaţiei plătită de angajator.

De aceea este nevoie de măsuri care să asigure “un climat de protecţie socială bazat pe principiul contributivităţii şi al solidarităţii în promovarea progresului social”, mai susțin inițiatorii proiectului în expunerea de motive. Prin urmare, se propune ca, pe perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, salariaţii ale căror contracte sunt astfel suspendate să beneficieze de o indemnizaţie de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și să fie scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile”.

Citește și Remus Borza: Să ne trezim la realitate, pentru că vine criza

Același proiect de act normativ precizează că indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, plătite din fondul de salarii pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile în anul 2020. În același timp, perioada menționată de 90 de zile constituie stagiu de cotizare fără plata contribuţiei.

Proiectul va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în plenul Camerei Deputaților, care va da votul final. Măsurile nu se vor aplica pe perioada din anul 2020, anterioară intrării în vigoare a acestui act normativ.

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele