Salariile angajaților. Senatorii trebuie să ia o decizie importantă
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O măsură menită să-i ajute pe salariați
O măsură menită să-i ajute pe salariați
Pe fondul incertitudinilor privind evoluția economiilor din Uniunea Europeană, la Senat a fost depus un proiect de lege, care se află deja în dezbaterea Camerei superioare a Parlamentului și care prevede ca angajatorii să plătească salariaților o parte din indemnizații chiar și în perioadele de suspendare a activității. 

Inițiatorii explică în nota justificativă că, în condiții de nesiguranță multe firme cu capital privat pot decide, din considerente economice, tehnologice, structurale sau de altă natură, închiderea temporară activității, dar fără încetarea raporturilor de muncă. Salariații nu mai muncesc, dar continuă să suporte un volum mare de cheltuieli pentru plata contribuţiilor sociale aferente indemnizaţiei plătită de angajator.

De aceea este nevoie de măsuri care să asigure “un climat de protecţie socială bazat pe principiul contributivităţii şi al solidarităţii în promovarea progresului social”, mai susțin inițiatorii proiectului în expunerea de motive. Prin urmare, se propune ca, pe perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, salariaţii ale căror contracte sunt astfel suspendate să beneficieze de o indemnizaţie de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și să fie scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile”.

Citește și Remus Borza: Să ne trezim la realitate, pentru că vine criza

Același proiect de act normativ precizează că indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, plătite din fondul de salarii pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile în anul 2020. În același timp, perioada menționată de 90 de zile constituie stagiu de cotizare fără plata contribuţiei.

Proiectul va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în plenul Camerei Deputaților, care va da votul final. Măsurile nu se vor aplica pe perioada din anul 2020, anterioară intrării în vigoare a acestui act normativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Angajatorii europeni oferă sute de joburi românilor

Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel