Salariile bugetarilor. Vor fi sau nu tăiate? Ce spune Cîțu
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
O astfel de propunere ar genera o foarte mare nemulțumire
O astfel de propunere ar genera o foarte mare nemulțumire
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, afirmă că, în acest moment, la minister nu există niciun proiect privind restructurarea aparatului bugetar sau tăieri de salarii în sectorul public, dar se face o analiză pentru a se stabili care sunt cheltuielile neesenţiale la care se poate renunţa sau care pot fi amânate pentru anul viitor.

"Ne vom uita în primul rând dacă în cheltuieile pe care le avem anul acesta există cheltuieli neesenţiale la care putem să renunţăm şi să mai reducem din presiunea asupra bugetului, asta pe de o parte. Dar în acelaşi timp ne uităm şi la capitolele importante din bugetul de cheltuieli unde putem să amânăm o parte din cheltuieli pentru anul viitor. Cum vom avea această analiză vom ieşi cu ea. Eu sper să fie ori la momentul rectificării ori imediat după ea", a spus Cîţu la Digi 24.

Întrebat dacă se ia în calcul o restructurare a aparatului bugetar, ministrul a răspuns că, în acest moment, nu există în lucru la MFP aşa ceva.

"Nu, am spus că în acest moment nu există în lucru la Ministerul Finanţelor aşa ceva. Nu. Nu ne uităm la aşa ceva. Ne uităm la cheltuieli, este adevărat. În ceea ce priveşte aparatul bugetar ştiţi foarte bine, acest Guvern a început cu 16 ministere în loc de 27. Fiecare minister şi-a făcut o reorganizare. Eu am terminat reorganizarea ANAF, urmează şi reorganizarea Ministerului de Finanţe, digitalizarea. Şi asta înseamnă o restructurare a aparatului public, dar nu în felul în care se gândeşte lumea acum", a explicat Florin Cîţu.

Citește și Plata utilităților pe perioada epidemiei. Facilități pentru firme și persoane fizice

El a adăugat că se analizează toate cheltuielile bugetare, dar "la cheltuielile de personal nu ne uităm pentru moment". De asemenea, a subliniat că salariaţii din telemuncă nu beneficiază de sporuri, precum cel de antenă, însă nu a putut spune ce sumă reprezintă acest spor. "Deocamdată nu am această cifră, pentru că ministerele sunt în curs de implementare a acestei măsuri. Ştiu că la Ministerul de Finanţe am implementat-o deja şi la ANAF. Acum nu ştiu unde sunt celelalte ministere în acest moment cu această procedură", a punctat Cîţu.

Totodată, întrebat dacă poate da asigurări că nu vor fi tăieri de salarii, ministrul a răspuns negativ. "Vă spun că în acest moment nu există, nu ne uităm la un astfel de proiect în Ministerul de Finanţe. Nu există aşa ceva, nu ne uităm la aşa ceva, dar ne uităm la reevaluarea cheltuielilor pentru întregul an 2020 şi acolo sunt multe cheltuieli şi unele cu impact major unde putem face economii sau care pot fi amânate pentru 2021", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel