Salariile și soldele angajaților din MAI. Noutățile de început de an
Autor: Simona Haiduc pe 10 ian, 16:13 | Mutarea zilei

O veste foarte bună

De curând au intrat în vigoare mai multe măsuri fiscale ce-i vizează atât pe polițiști, cât și pe militarii sau personalul civil care activează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Una dintre ele prevede majorarea salariilor și soldelor angajaților acestei instituții.

OUG nr. 1/2020, documentul care modifică o serie de acte normative, inclusiv OUG nr. 114/2018, și care conține măsurile fiscale amintite a intrat în vigoare joi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Actul normativ stabilește că, începând cu această lună, salariile de bază, soldele de funcție sau salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare se majorează cu 1/3 din diferența dintre veniturile stabilite de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cele obținute în luna decembrie 2019.

De altfel, Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că, în perioada 2019-2022, personalul din MAI, pe lângă alte categorii de bugetari, trebuie să beneficieze de o creștere anuală a salariilor de bază, a soldelor sau a salariilor de funcție ori a indemnizațiilor de încadrare. Totodată, începând cu ianuarie 2020, alocația valorică pentru drepturile de hrană va fi actualizată în același mod ca în celelate instituții publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Citește și Beneficii salariale în 2020. La ce se pot aștepta bugetarii

În plus, angajații MAI care lucrează în zilele de repaus săptămânal (48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica, potrivit Codului muncii) sau în zilele libere stabilite prin lege vor beneficia în continuare de majorarea de 75% la solda sau salariul de funcție ori salariul de bază.

O ultimă măsură cuprinsă de OUG nr. 1/2020 și care vizează bugetarii, deci și pe angajații MAI, se referă la cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor și al primelor. Mai exact, valoarea acestora se va menține, începând din această lună, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2019, cu condiția ca angajații să ocupe aceeași funcție și să-și desfășoare activitatea în aceleași condiții.

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele