Schema de ajutor pentru IMM-uri, operațională de săptămâna următoare
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
IMM-urile vor beneficia de o schemă de ajutor din partea statului
IMM-urile vor beneficia de o schemă de ajutor din partea statului
Schema de ajutor pentru IMM-uri ar trebui să devină operaţională de săptămâna viitoare, băncile având timp până luni să se înscrie, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

"Ieri am vorbit cu directorul general de la FNGCIMM (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM - n. r). Am văzut că se fac deja contractele de publicitate cu televiziunile. Schema trebuie să fie funcţională în câteva zile. În acest moment cred că se înscriu băncile în schemă. Au până luni să se înscrie. Ar trebui să devină operaţională de săptămâna viitoare pentru IMM Invest", a explicat ministrul Finanţelor.

În ceea ce priveşte măsura privind amânarea ratelor la bănci, Cîţu a reiterat că este funcţională de luni şi a fost creat un site unde pot scrie cetăţenii care au fost refuzaţi de o bancă.

"La Ministerul Finanţelor am creat un site, de fapt ne-am legat de aici .gov.ro, unde cetăţenii care au fost refuzaţi în demersul lor de o instituţie financiar-bancară pot să ne scrie să ne spună motivaţia şi să vedem dacă instituţia respectivă a respectat sau nu normele de aplicare ale Ordonanţei de Urgenţă", a precizat şeful MFP.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM a anunţat joi, printr-un comunicat, că demarează, în regim de urgenţă, Programul IMM Invest România, care permite IMM-urilor afectate semnificativ de criză să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii, prin accesarea unor finanţări garantate.

Citește și: Care țară europeană va fi câștigătoare după pandemie

Instituţiile de credit interesate vor transmite Fondului de Garantare şi Ministerului Finanţelor solicitarea de înscriere în program până la data de 16 aprilie 2020, nivelul costurilor totale pe care le vor aplica, precum şi valoarea estimată a finanţărilor pentru anul 2020.

FNGCIMM va garanta aceste finanţări în numele şi în contul statului român, iar garanţiile vor putea acoperi un procent de maximum 80% din creditele de investiţii, cu o valoare maximă de 10 milioane de lei, şi din creditele/liniile de credit destinate finanţării capitalului de lucru necesar întreprinderilor mijlocii, în valoare de până la 5 milioane de lei, şi/sau un procent de 90% din creditele/liniile de credit, în valoare de până la un milion de lei acordate întreprinderilor mici, respectiv din creditele/liniile de credit de până la 500.000 lei, acordate microîntreprinderilor.

Valoarea creditelor/liniilor de credit se va dimensiona în funcţie de media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita a 5 milioane de lei.

Pentru IMM-urile nou-înfiinţate, valoarea maximă a finanţării pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculată ca dublul mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din balanţele lunare.

Durata maximă a finanţării în cazul creditelor pentru realizarea de investiţii este de 72 de luni, fără posibilitate de prelungire, iar durata maximă a finanţării în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru este de 36 de luni, cu posibilitatea prelungirii pe o perioadă de încă 36 de luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Michelin mută fabrica din Polonia la Zalău

Compania producătoare de anvelope Michelin va muta la...


pixel