Secretarul de Stat Antony Blinken dezvăluie motivul retragerii SUA din Afganistan
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Secretarul de Stat Antony Blinken
Secretarul de Stat Antony Blinken
Secretarul de Stat american Antony Blinken a fost audiat, luni, de Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților și a insistat asupra faptului că decizia de retragere a SUA din Afganistan a fost corectă.

Blinken a răspuns prin videoconferință la întrebările membrilor Comisiei și a afrimat că, dacă nu se retrăgeau luna trecută din această țară, Statele Unite ar fi reaprins războiul în Afganistan "pentru alți 5, 10 sau 20 de ani".

"Acordul încheiat de administrația anterioară cerea ca toate forțele SUA să părăsească Afganistanul până în data de 1 mai", a reamintit el, adăugând că, în cazul în care actualul președinte american nu ar fi respectat angajamentele făcute de predecesorul său, atacurile s-ar fi reluat.

Blinken a mai spus că realizează faptul că "multă lume nu cunoaște" acordul încheiat de administrația Trump cu privire la Afghanistan, înainte ca președintele Joe Biden să își înceapă mandatul în luna ianuarie, anul curent.

Europa, pregătește-te, vine o CRIZĂ a gazelor, anunță un diplomat SUA

Secretarul de Stat a arătat că actuala administrație a moștenit de la precedenta "nu un plan de retragere, ci un termen limită".

CNN reamintește, în context, că președintele Joe Biden a declarat luna trecută că își asumă răspunderea pentru retragerea militară până la finel lui august dar și-a învinuit predecesorul că a acceptat un termen scurt în înțelegerea privind retragerea SUA.

"Fostul președinte a semnat un acord de retragere a trupelor la 1 mai, la doar câteva luni de la inaugurarea mandatului meu. Acordul nu includea nicio cerință ca talibanii să stabilească împreună cu fostul cabinet afgan o formulă incluzivă de guvernare.

Însă (acordul) a autorizat eliberarea a 5.000 de deținuți, anul trecut, inclusiv unii dintre comandanții militari de vârf, printre cei care tocmai au preluat controlul în Afganistan.

La momentul în care mi-am început mandatul, talibanii erau în cea mai puternică poziție militară din 2001", a arătat Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel