Semn al crizei economice în România? Numărul insolvențelor, în creștere
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Trebuie privită și partea plină a paharului
Trebuie privită și partea plină a paharului
Peste 3.000 de proceduri noi de insolvenţă s-au deschis în primele şase luni, cu 23% mai multe faţă de nivelul înregistrat în acelaşi interval al anului trecut, numărul insolvenţelor deschise în prima jumătate a acestui an revenind aproape de nivelul anterior pandemiei Covid-19, potrivit celui mai recent studiu Coface România.

"În primele şase luni din 2021 s-au deschis 3.033 proceduri noi de insolvenţă, cu 23% peste nivelul înregistrat în acelaşi interval din anul precedent. Numărul insolvenţelor deschise în prima jumătate a acestui an a revenit aproape de nivelul anterior pandemiei Covid-19 şi se estimează să crească cu cel puţin 10% faţă de anul anterior. Numărul de angajaţi raportat de firmele insolvente în perioada analizată este de 11.294", arată datele studiului prezentat joi în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, pierderile financiare cauzate de firmele insolvente în primul semestru 2021 au fost aproape de 2 miliarde lei, de cinci ori sub nivelul corespondent din 2015 şi cel mai scăzut din ultimul deceniu.

Potrivit studiului, se observă o scădere graduală a numărului companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 0,5 milioane euro (medii şi mari), la doar 130, minimul ultimului deceniu.

Totodată, România a înregistrat în ultimii trei ani sub 20 de firme insolvente la fiecare 1.000 de companii cu venituri peste 1.000 euro/lună. Astfel, se apropie de media regională din perspectiva insolvenţelor raportate la 1.000 de companii active, respectiv 11, după ce a condus în permanenţă acest top regional în ultimul deceniu.

Citește și Peste 3.000 de firme și PFA-uri NU AU REZISTAT în 2021

Referitor la distribuţia sectorială a insolvenţelor, cele mai multe insolvenţe deschise în primul semestru al anului curent au fost înregistrate în sectorul construcţiilor (542), urmat de comerţul cu amănuntul (455) şi comerţul cu ridicata şi distribuţie (409).

Ponderea primelor 3 sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare de insolvenţă pe rol a variat în ultimii cinci ani între 50% - 54%, iar pentru primele 5 sectoare între 65% - 70%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

MIPE spune de ce România riscă să piardă banii din PNRR

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...


pixel