Sergiu Zaharia (HUAWEI) spune de ce atacurile cibernetice sunt așa de eficiente
Autor: Ciprian Dumitrache pe 08 sep, 15:30 | Opinii
Exclusiv

Infractorii cibernetici încearcă să profite de orice breșă de securitate

Sergiu Zaharia, Cyber Security and Privacy Officer Huawei Romania & Moldova, a vorbit astăzi la DC NEWS TV despre importanța unui sistem de securitate și care ar fi aspectele care permit atacatorilor să cauzeze pagube importante în sistemele de securitate.

 

 

Sergiu Zaharia spune că atacurile cibernetice vor fi țintite către zonele cele mai vulnerabile ale unei infrastructuri.

În opinia acestuia, elementele cele mai importante ale sistemului cibernetic sunt și cele mai bine protejate și sunt mai greu de penetrat. ”Este mai ușor să securizezi (sistemul de management al unui smartcity - n.r.) pentru că sunt anumite standarde de securitate”.

Problema cea mai mare este securizarea echipamentelor auxiliare, cum sunt diverși senzori sau camerele video, care nu pot fi criptate în mod individual.

Atacurile cibernetice, spune reprezentantul Huawei, pleacă de la configurări imperfecte ale sistemului de securitate cibernetică. ”Dacă depui suficient de mult efort pentru securizarea sistemului, ajungi la un nivel de securitate de peste 90%. În ce privește conceptul de Smartcity, dacă aplicăm best practices, ajungem la un nivel de securitate de aproape de 100%”, a adăugat Zaharia.

O altă problemă a fost identificată de Radu PUCHIU, CEO  H.appyCities, care atrage atenția că resursa umană este cea care cauzează, de multe ori, breșe de securitate. 

”Veriga slabă a unui sistem de securitate este resursa umană. Cele mai multe atacuri au ca țintă, nu atât sistemele informatice, cât comportamentul oamenilor”.

Puchiu spune că marea majoritate a atacurilor informatice nu sunt foarte sofisticate, dar vin pe ”un teren prielnic datorat lipsei de cunoaștere”. 

Citește și: Factura la energie. Oficial ANRE, explicații legate de creșterea prețurilor

 


Opinii Vezi toate articolele