Serviciile britanice, AVERTIZEAZĂ: Orașele INTELIGENTE, un pericol
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Atenție ce contracte semnați
Atenție ce contracte semnați
Centrul Național de Securitate Cibernetică al Marii Britanii (National Cyber Security, NCSC), o ramură a Government Communications Headquarters (GCHQ), a elaborat și prezentat autorităților locale prezentat recomandări legate de pericolele pe care le ascuns tehnologiile orașelor inteligente, relatează Financial Times.

Potrivit experților NCSC, astfel de tehnologii, ce vizează optimizarea furnizării de servicii publice, pot deveni o „țintă atractivă” pentru statele ostile, pentru că le-ar putea, ipotetic vorbin, permite să lanseze atacuri asupra infrastructurilor și să sustragă diferite date clasificate. 

Documentul subliniază că furnizorii străini de tehnologii și echipamente pentru orașele „inteligente” se pot afla sub presiunea serviciilor de informații din țările lor în ceea ce privește „accesul și recuperarea de informații”.

În mesajul său, Ian Levy, directorul tehnic al NCSC, face trimitere, printre altele, la o situație descrisă comedia britanică din 1969 ”Jaf în stil italian”, unde infractorii recrutează un om de știință pentru a dezactiva sistemul de control al traficului din Torino, astfel încât un camion ce transporta lingouri de aur rămâne blocat de trafic. În condițiile actuale, crede Levy, așa ceva ar avea „consecințe catastrofale”.

Citește și Oraşul viitorului, construit de la zero

Implicarea Centrului în problema orașelor inteligente reflectă temerile tot mai mari ale comunității de informații britanice legate de faptul că, entuziasmate de noile tehnologii, autoritățile locale ar putea negocia, fără să știe, contracte care să le transforme în ținte ale unor atacuri cibernetice sau acțiuni sponsorizate de state ostile.

În acest sens, Financial Times amintește cum în ultimul moment a fost anulată încheierea unui contract între orașul Bournemouth (din sud-vestul Marii Britanii) și compania chineză Alibaba privind furnizare de tehnologii inteligente pentru orașe. Și autoritățile orașului Milton Keynes, din sud-estul țării, a abandonat un contract deja semnat pentru dezvoltarea tehnologiilor de oraș inteligent, încheiat cu Huawei.

Raportul centrului nu indică țări sau companii care ar putea reprezenta o amenințare, dar se știe că unul dintre marii furnizori de astfel de tehnologii este China. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel