Soarta TICHETELOR de masă. Punctul de vedere al Ministerului Muncii
Autor: Simona Haiduc pe 05 sep, 11:36 | Mutarea zilei

Din luna decembrie se acordă aceste tichete

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a publicat spre dezbatere două proiecte de ordin - unul stabilește cuantumul maxim al unui tichet de masă pentru a doua jumătate a anului în curs, al doilea vizând valoarea tichetelor de creșă pentru aceeași perioadă.

Cele două documente prevăd ca, până la sfârșitul anului, cele două tipuri de tichete să rămână la valoarea actuală, adică de 20 de lei pentru un tichet de masă (majorat din aprilie de la 15,18 lei) și de 470 de lei pentru un tichet de creșă.

Potrivit Legii nr. 142/1998, tichetele de masă reprezintă beneficii extra-salariale acordate salariaților “din cadrul societăților comerciale, regiilor autonome și din sectorul bugetar, precum și din cadrul unităților cooperatiste și al celorlalte persoane juridice sau fizice care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă”. Altfel spus, tichetele de masă reprezintă o alocație individuală de hrană, costurile fiind acoperite integral de angajator. 

Citește și Tichete pentru aceste familii. OUG, adoptat de Guvern

În privința tichetelor de creșă, Legea nr. 165/2018 le definește drept bilete de valoare acordate lunar salariaților care nu beneficiază de concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copilului cu handicap) și de indemnizația aferentă. Ele pot fi folosite pentru plata taxelor de creșă și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui, pe baza livretului de familie, putând fi cumulate cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție.

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele