Șomerii au acest drept fără să plătească NIMIC
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Șomerii sunt asigurați automat în sistemul național de asigurări de sănătate pentru concedii medicale și indemnizațiile aferente, potrivit legislației în vigoare. Asta înseamnă că, fără să fie nevoite să plătească ceva, acestea au dreptul la concedii și indemnizații de concediu medical.

În anumite situații, șomerii pot beneficia atât de concedii de asigurări sociale de sănătate, cât și de indemnizația aferentă. Conform OUG 158/2005, în categoria concediilor medicale și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate intră concediile

  • medicale și indemnizațiile:

  • pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;

  • pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor

  • accidente de muncă sau boli profesionale;

  • pentru maternitate;

  • pentru îngrijirea copilului bolnav;

  • de risc maternal.

Pentru șomeri, baza de calcul a indemnizației se calculează "ca medie a veniturilor brute lunare reprezentând indemnizație de șomaj, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar", după cum stabilește OUG 158/2005, notează Avocatnet.

Valoarea brută a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă din cauza unei boli obișnuite reprezintă 75% din media veniturilor din ultimele șase luni ce constituie baza de calcul a concediului medical (poate ajunge la 100% din baza de calcul dacă beneficiarul suferă de afecțiuni grave - SIDA, cancer etc.).

Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenți. AMOFM a publicat condițiile

Pe perioada acordării indemnizației de concediu medical, plata indemnizației de șomaj se suspendă.

Potrivit Legii nr. 76/2002 a șomajului, la intrarea în concediu medical, șomerii trebuie “să înștiințeze în scris agenția pentru ocuparea forței de muncă la care sunt înregistrate apariția stării de incapacitate temporară de muncă și datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor și unitatea în care funcționează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical”.

În cazul în care problema medicală a apărut în weekend sau în altă perioadă în care nu se lucrează, șomerii trebuie să înștiințeze agenția pentru ocuparea forței de muncă la care sunt înregistrați în prima zi lucrătoare.

Legat tot de concedii medicale, de luna viitoare vor apărea mai multe modificări importante în legătură cu ele. Modificările nu vor viza însă concediile medicale ale șomerilor, ci pe cele ale salariaților.

Mai exact, din august, vor apărea sancțiuni pentru cei ce au mai mulți angajatori și care figurează cu concediu medical (pentru boli obișnuite) doar la unul dintre ei și va fi introdusă monitorizarea, de către medici, a stării de sănătate a celor aflați în incapacitate temporară de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...


pixel