Sondaj mondial: Forma actuală a capitalismului face mai mult rău decât bine
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Încrederea în sistemul capitalist a scăzut dramatic în rândul populației lumii
Încrederea în sistemul capitalist a scăzut dramatic în rândul populației lumii
O majoritate a participanţilor la un sondaj realizat în 28 de ţări au apreciat că, în forma sa actuală, capitalismul face mai mult rău decât bine, relatează luni agenţia Reuters.

Este pentru prima dată în două decenii de existenţă când autorii studiului "Edelman Trust Barometer", care îşi propune să evalueze încrederea publicului în instituţii de bază, au încercat să afle care este percepţia oamenilor despre capitalism, după ce ediţii anterioare ale sondajului au indicat o creştere a percepţiei de inegalitate.

Realizatorii barometrului, compania americană de relaţii publice Edelman, au vrut să afle dacă locuitorii lumii au şi îndoieli mai serioase în ce priveşte democraţiile occidentale bazate pe capitalism, iar răspunsul este da, potrivit cercetătorului principal David Bersoff. "Oamenii îşi pun problema dacă ceea ce avem azi, lumea în care trăim azi, este optimizat pentru a putea avea un viitor mai bun", a spus Bersoff.

Sondajul a cuprins peste 34.000 de persoane din 28 de ţări, de la democraţii liberale cum sunt Statele Unite şi Franţa până la societăţi bazate pe modele diferite, cum sunt China şi Rusia, iar 56% dintre participanţi au conchis că "în forma sa actuală capitalismul face mai mult rău decât bine în lume".

La nivel naţional, capitalismul este privit cu cea mai mare neîncredere în Thailanda şi India, cu 75% şi respectiv 74%, urmate îndeaproape de Franţa, cu un nivel de neîncredere de 69%, a indicat sondajul. Au mai fost înregistrate majorităţi sceptice şi în alte ţări din Asia, Europa, Golf, Africa şi America Latină.

Bogații lumii se strâng la Davos. Boris Johnson boicotează evenimentul

Doar în Australia, Canada, SUA, Coreea de Sud, Hong Kong şi Japonia o majoritate a celor intervievaţi şi-au exprimat dezacordul cu afirmaţia că în forma curentă capitalismul face mai mult rău decât bine.

Respondenţii s-au arătat preocupaţi mai ales de ritmul progreselor tehnologiei şi nesiguranţa locurilor de muncă, dar şi-au exprimat totodată neîncrederea în media şi în capacitatea guvernelor naţionale de a face faţă provocărilor actuale. Sondajul a mai indicat că asiaticii sunt mai optimişti decât alţii în ce priveşte perspectivele economice.

Pe de altă parte, studiul a constatat şi un decalaj în creştere în privinţa atitudinilor respondenţilor în funcţie de statut, cei cu venituri mai mari şi cu un nivel de educaţie superior tinzând să fie mai încrezători, au mai notat cercetătorii de la Edelman.

Edelman Trust Barometer a fost lansat în 2000 pentru a analiza teoriile politologului Francis Fukuyama, care după căderea comunismului a afirmat că democraţia capitalistă liberală a înlăturat ideologiile rivale, anunţând "sfârşitul istoriei". Cea mai nouă ediţie a sondajului este publicată înaintea deschiderii, marţi, în Elveţia, a celei de-a 50-a ediţii a Forumului economic mondial de la Davos. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel