Criza gazelor. Spania trece la măsuri radicale
Autor: Matei Ion pe 14 sep, 17:15 | Articole recomandate

Premierul Spaniei Pedro Sanchez

Spania va plafona prețul gazelor naturale, va reduce impozitele și va redirecționa profiturile companiei energetice, ca parte a unui pachet menit să reducă prețurile în creștere ale energiei electrice, a declarat premierul Pedro Sanchez, citat de Reuters.

Sanchez spune că este inacceptabil ca firmele din energie să profite de prețurile ridicate ale pieței pentru electricitate.

"Vom lua acele profituri extraordinare pe care le obțin companiile energetice ... și le vom transfera consumatorilor", a spus el, adăugând că taxa specială pe electricitate ar scădea de la 5,1% la 0,5%.

Sanchez a declarat că profiturile redirecționate din utilități vor fi utilizate pentru a limita prețurile la gaz și pentru a reduce costurile energiei pentru consumatori. El nu a dat alte detalii cu privire la modul în care ar funcționa acest sistem.

Opoziția și organizațiile civile au pus presiune pe coaliția de stânga a premierului pentru a reduce facturile la electricitate.

Preţurile record la gaze naturale ar putea urgenta lansarea Nord Stream 2 susţin analiştii

Cabinetul urmează să aprobe pachetul la reuniunea sa săptămânală de marți.

Măsurile vor reduce veniturile guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a spus Sanchez.

Cererea crescută de gaze naturale și creșterea prețurilor la certificatele verzi au dus la majorarea prețurilor energiei electrice în multe țări, inclusiv în Spania.

Prețurile spot ale energiei electrice, care reprezintă aproximativ o treime din facturile de energie electrică pentru consumatori, au depășit nivelurile record, ajungând luni la un maxim de 154,16 euro pe megawatt-oră, potrivit operatorului de piață OMIE.


Articole recomandate Vezi toate articolele