Sporify cumpără cubul Arsenal? Cât costă Manchester United
Autor: Oana Pavelescu pe 25 apr, 13:27 | Mutarea zilei

Zarva crește în fotbalul european

Proprietarii americani ai Manchester United, Avram și Joel Glazer, ar fi pregătiți să vândă clubul englez din Premier League - una dintre cele 12 echipe care s-au înscris în Super League - pentru 4 miliarde de lire sterline (5,6 miliarde de dolari), a relatează presa irlandeză citată de Bloomberg.

Familia Glazer consideră că prețul este justificat, deoarece clubul va putea asigura contracte semnificative de sponsorizare chiar și după ce ideea Super League s-a prăbușit săptămâna trecută.

Nu este însă clar dacă prețul se referă la participația majoritară a familiei Glazer sau la valoarea întregii companii. Nimeni nu era disponibil să comenteze la United în afara orelor normale de lucru.

Existența de scurtă durată a Superligii, idee care a făcut implozie în doar câteva zile după opoziția grupurilor de suporteri, a jucătorilor și a politicienilor, a determinat speculații cu privire la cât timp își vor menține prezența proprietarii americani în fotbalul englez. Eșecul brusc al unui model inspirat din SUA a înlăturat, deocamdată, avantajul financiar al deținerii unei echipe din Premier League.

Echipele fondatoare, prevăzut inițial la un total de  15, ar fi împărțit o plată în avans de aproximativ 4,2 miliarde de dolari. Controversa a determinat mai mulți potențiali cumpărători să își exprime interesul pentru preluarea activelor deținute de SUA.

Mișcare radicală în fotbal. Miza? Foarte MULȚI BANI

Titanul fondului de investiții Paul Marshall și fostul economist al Goldman Sachs Group Inc. Jim O'Neill - ambii fani ai Manchester United care au încercat să cumpere clubul în 2010 - au publicat vineri o scrisoare prin care cerea fraților Glazer să vândă o participație de maxim 49,9%.

Daniel Ek, fondatorul Spotify și un susținător al clubului Arsenal, a scris pe Twitter că ar fi interesat dacă Stan Kroenke ar vinde. Kroenke deține toată echipa cu sediul la Londra, după ce a achiziționat-o în urmă cu trei ani, într-un acord care a evaluat clubul la 2,3 miliarde de dolari.

Controlul de 16 ani al fraților Glazer asupra Manchester United a fost controversat încă de când au preluat conducerea după o luptă de 790 de milioane de lire sterline.

Sâmbătă, sute de fani s-au adunat în fața stadionului Old Trafford al clubului, protestând împotriva deciziei familiei de a implica Manchester United în Super Ligă, împreună cu alte cluburi grele precum Real Madrid din Spania și Juventus din Italia.


Mutarea zilei Vezi toate articolele