Standard Chartered: Nouă evenimente care ar putea zgudui piețele în 2021
Autor: Andreea Craciun pe 15 dec 2020 / 22:07 | Articole recomandate

Un lucru este cert: primele trei luni ale anului viitor vor fi dificile

Prăbușirea prețurilor la petrol până la 20 de dolari/baril, prăbușirea cursului dolarului față de yuan și obținerea de către democrați a controlului asupra Senatului SUA intră pe lista eventualelor evenimente care, în opinia Standard Chartered, ar putea zgudui piețele în 2021.

Șeful biroului pentru studii globale al companiei internaționale Standard Chartered, specializată în acordarea de servicii bancare și financiare, Erick Robertson, a întocmit o listă cu nouă evenimente posibile, dar puțin probabile, ce-ar putea zgudui piețele în 2021. 

1. Întârzierea distribuirii vaccinurilor împotriva noului coronavirus

Pasiunea investitorilor pentru active de risc a revenit, în mare parte, la nivelul de dinaintea crizei provocate de răspândirea noului virus, ceea ce face piețele deosebit de vulnerabile în fața veștilor proaste. 

2. Democrații vor obține controlul asupra Senatului SUA

Democrații obțin controlul asupra Senatului SUA și lansează inițiative de majorare a impozitelor și de întărire a măsurilor de reglementare a sectorului tehnologic. Acest lucru va conduce la prăbușirea acțiunilor companiilor tehnologice, care, în prezent, constituie motorul burselor de pe Wall Street. 

3. SUA și China ajung la un compromis

China va renunța la a mai susține aprecierea yuanului cu scopul de a crește capacitatea de cumpărare a companiilor și consumatorilor săi. Prin urmare, cursul dolarului se va prăbuși față de yuan. 

4. Se pun în mișcare cele mai puternice programe de susținere economică din ultimii 100 de ani

Investitorii vor direcționa cea mai mare parte a fluxului de capital spre active reale, iar prețul cuprului va crește cu 50%. 

5. OPEC se destramă

Necesitatea de a spori veniturile bugetare va obliga țările OPEC să renunțe la măsurile de limitare a producției de țiței. Ca urmare, prețul petrolului va coborî la 20 de dolari/baril.

6. Eșecul programului de stimulare din Europa

Investitorii pun tot mai mult sub semnul întrebării capacitatea Băncii Centrale Europene de a susține creșterea economică a Europei prin politica dobânzilor zero și a achiziției de active. Cursul euro față de euro va coborî la 1,06 spre mijlocul anului. 

7. Ministerul american al Finanțelor renunțe la politica dolarului puternic

Congresul se dovedește incapabil să ajungă la un consens legat de noul pachet de stimulare a economiei, astfel că șeful Rezervei Federale iese cu declarații capabile să împingă dolarul pe un trend descendent și, astfel, să îmbunătățească condițiile financiare. 

Citește și Baba Vanga. Profeții: Cinci vești PROASTE și una BUNĂ pentru 2021

8. Val de falimente n țările în curs de dezvoltare

Numărul falimentelor corporative din țările în curs de dezvoltare ia avânt, astfel că, la un moment dat, unda de șoc va afecta inclusiv companiile de stat. Acest lucru va antrena retrogradarea ratingurilor de țară și o prăbușire a acțiunilor piețelor emergente cu 30% în a doua parte a anului viitor. 

9. Președintele Joe Biden se retrage

Dezamăgit de eșecul încercărilor de a stabili niște punți între republicani și democrați, Joe Biden dimisionează sub presiunea valului de proteste și violențe stradale. 

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele