Urmărește dezbaterea live

Stăpânul orbitei Pământului. Grupul SpaceX a dat lovitura
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vor mai exista foarte multe lansări
Vor mai exista foarte multe lansări
SpaceX a reușit plasarea pe orbită a celui de-al doilea lot de 60 de sateliți pentru proiectul constelației sale Starlink, program menit să furnizeze acces la Internet rapid pentru întreaga planetă.

Odată cu această lansare, Starlink a devenit prima mare constelație de sateliți de telecomunicații aflați acum în jurul Terrei, cu 120 de micro-sateliți. Până în prezent, constelația Iridium Next, dezvoltat și fabricat de grupul Thales Alenia Space (TAS), care numără 75 de sateliți pe o orbită joasă, a ocupat primul lor al podiumului.

Aceste noi 60 de dispozitive ar trebui să fie mai performante decât prima serie trimisă în mai 2019, pentru că, potrivit explicațiilor furnizate de Lauren Lyons, ingineri al echipei Starlink, ele ar urma să dispună de un debit cu 400% mai ridicatt. În plus, noii sateliți sunt echipați cu alte antene în bandă Ka.

În total, constelația va număra. într-un final, 42.000 de sateliți. Mai este nevoie de cel puțin șase lansări de câte 60 de sateliți ficare pentru ca Starlink să devină operațională. Într-o primă fază, de serviciile sistemului vor beneficia Canada și nordul Statelor Unite. Președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, declara, în septembrie, că, în mod normal, cadența de lansări ar urma să fie, în medie, de ”cel puțin două pe lună” în 2020.

Citește și ”Tancul zburător”, spaima sateliților. Un avion îngrozitor!

Acest mega proiect ar urma să permite SpaceX să fie valorizată la 120 miliarde de dolari, dacă programul constelației se va concretiza. Totuși, proiectul suscită numeroase îngrijorări în interiorul comunității de astronomi. Un număr atât de important de micro-sateliți pe o orbită joasă a Pământului ar putea antrena o importantă poluare luminoasă, crede astronomul Alex Parker.

”Știu că oamenii se entuziasmează privind imaginile trenului de sateliți Starlink. Pe mine, însă, toate asta mă lasă perplex. Sunt atât de luminoase și vor fi și mai multe. Dacă SpaceX va lansa numărul propus de sateliți, micile dispozitive vor deveni mai numeroase decât stelele văzute cu ochiul liber”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel