SUA vor să cumpere tot vaccinul din lume? Decizia Washingtonului
Autor: Simona Haiduc pe 05 aug, 18:15 | Declarația zilei

Covid-19: Vaccinul Rusiei se află în faza finală de testare

Guvernul american a anunțat, miercuri, o nouă investiție de 1 miliard de dolari în proiectul de vaccin anti-covid dezvoltat de compania farmaceutică Johnson&Johnson, cu cel puțin 100 de milioane de doze garantate la cheie, relatează presa internațională.

Prin filiala ei Janssen, Johnson & Johnson a primit deja, la sfârșitul unii martie 456 milioane de dolari. Cu noul miliard va fi finanțat un proiect de fabricare la scară largă a vaccinului experimental al companiei. Părțile prevăd o eventuală suplimentare de 200 milioane de doze. 

Această ultimă factură ridică investițiile guvernului lui Donald Trump la cel puțin 9,4 miliarde de dolari în proiecte de vaccinuri, inclusiv contracte de aprovizionare semnate cu cinci societăți ce prevăd livrarea a cel puțin 700 milioane de doze, potrivit calculelor efectuate de jurnaliștii agenției France Presse. 

Cu condiția ca vaccinurile să-și dovedească eficacitatea, Statele Unite ar putea obține, teoretic vorbind, câte 100 de milioane de doze de la patru societăți (Johnson&Johnson, Novavax, Pfizer/BioNTech, Sanofi/GSK) și 300 de milioane de doze de la Oxford/AstraZeneca, această ultimă alianță semnând, în egală măsură sau fiind în negocieri cu alte țări, inclusiv 400 milioane de doze pentru Uniunea Europeană.

Citește și Covid-19. Cum dispar epidemiile? Unele dintre ele, niciodată

Guvernul american a cheltuit, de asemenea, miliarde de dolari pentru construirea de unități de producție pentru societățile care fabrică seringi și flacoane care vor fi folosite pentru distribuirea vaccinurilor. Mai trebuie menționat că, până la jumătatea lunii septembrie, SUA au cumpărat aproape întreaga producție a medicamentului antiviral Remdisivir, primul care a demonstrat un beneficiu relativ pentru bolnavii cu covid-19.

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele