Suedia, despre MONEDA sa DIGITALĂ
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Suedia accelerează testarea monedei sale digitale
Suedia accelerează testarea monedei sale digitale
Banca Centrală a Suediei (Riksbank) a anunţat marţi că va introduce anul viitor băncile în testarea modului în care propusa sa monedă digitală, e-krona, ar putea gestiona plăţile comerciale şi de retail în lumea reală, transmite Reuters.

În prezent, Banca Centrală a Suediei derulează un proiect pilot în parteneriat cu firma Accenture Plc ce vizează introducerea unei coroane electronice care să aibă la bază aceeaşi tehnologie blockchain cu cea utilizată de alte monede digitale, precum Bitcoin.

Suedia a fost una dintre primele ţări din lume care a analizat posibilitatea introducerii unei monede digitale, şi totodată este statul cu cel mai redus grad de utilizare a numerarului.

Curs valutar. Ce se întâmplă cu leul. Veștile rele se țin lanț

Băncile centrale din întreaga lume analizează lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), ca răspuns la declinul folosirii numerarului şi ca un mod de a accelera plăţile interne şi externe.

Până acum, programul pilot e-krona a fost doar simulat de Riksbank, dar va fi extins în următoarea sa fază prin includerea altor participanţi, cum ar fi băncile comerciale. "Tehnologia ne furnizează noi posibilităţi ... dar încă nu s-au făcut teste privind procesarea plăţilor de retail la nivelul de siguranţă cerut", se arată în comunicatul Riksbank.

Instituţia a precizat că nu poate confirma încă ce bănci sau furnizori de servicii de plăţi vor asista la următoarea fază a testării, dar scopul operaţiunii este de a evalua cum ar putea fi folosită e-krona atât pentru plăţi reduse de retail cât şi pentru plăţi comerciale mari.

Şi Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a început luni experimentele pentru a studia fezabilitatea emiterii propriei sale monede digitale, alăturându-se eforturilor altor bănci centrale care vor să beneficieze de inovarea în domeniu realizată de sectorul privat.

Prima fază a experimentelor, care va fi efectuată până în martie 2022, se va concentra pe testarea fezabilităţii tehnice a emiterii, distribuirii şi răscumpărării unei monede digitale bancare centrale (CBDC). Apoi se va trece la faza a doua, prin care vor fi analizate mai multe funcţii detaliate, cum ar fi stabilirea unei limite privind nivelul CBDC care poate fi deţinută de fiecare entitate, se arată în comunicatul BoJ.

Dacă va fi necesar, Banca Centrală va lansa un program pilot care implică furnizori de servicii de plată şi utilizatorii finali. "Deşi în prezent nu va fi modificată strategia BoJ şi nu va fi emisă o monedă digitală bancară centrală, credem că iniţierea de experimente în acest stadiu este un pas necesar", a afirmat Shinichi Uchida, directorul general al Băncii Japoniei.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel