Summit UE, negocieri pentru 390 de miliarde de euro. Perspective
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Negocieri dure între liderii europeni
Negocieri dure între liderii europeni
Summitul de la Bruxelles consacrat planului de relansare economică post-coronavirus pentru Uniunea Europeană a fost suspendat după a treia noapte de tratative şi va fi reluat luni la ora locală 16:00 (14:00 GMT), a anunţat luni dimineaţă un purtător de cuvânt al Consiliului European, transmit AFP şi dpa.

Acest program reprezintă o amânare cu două ore faţă de un prim anunţ ce fusese făcut cu câteva minute mai devreme de purtătorul de cuvânt respectiv, Barend Leyts, într-un mesaj pe Twitter.

Conform unei surse europene, o nouă propunere va fi distribuită delegaţiilor celor 27 de state membre, bazată pe o valoare a subvenţiilor de 390 de miliarde de euro.

Această sumă este mult redusă faţă de cele 500 de miliarde de euro drept subvenţii, incluse în proiectul iniţial al Comisiei Europene şi considerate inacceptabile de către ţările 'frugale' (Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, care sunt susţinute de Finlanda).

Propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru relansarea economiei europene afectate de pandemia de COVID-19 prevedea o valoare totală a pachetului de 750 de miliarde de euro, dintre care 250 de miliarde euro ca împrumuturi şi 500 de miliarde de euro ca subvenţii.

Franţa şi Germania şi-au folosit influenţa pentru a menţine propunerea pentru subvenţii în jurul valorii de 400 de miliarde de euro.

''Există totuşi o pistă către un acord'', a comentat o sursă diplomatică europeană.

Summit UE. Emmanuel Macron, furios, a dat cu pumnul în masă

Pe masa negocierilor între liderii statelor UE se află, de vineri dimineaţă, un fond de relansare constituit de o capacitate de asistenţă de 750 miliarde euro, susţinut de bugetul multianual al UE (2021-2027) de 1.074 miliarde euro.

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat luni dimineaţă că liderii prezenţi la Bruxelles fac progrese către un acord, dar a avertizat că discuţiile încă pot să eşueze. ''La un moment lucrurile nu păreau în regulă noaptea trecută, dar simt că în ansamblu facem progrese'', a declarat Rutte luni dimineaţă.

La rândul său, cancelarul austriac Sebastian Kurz a apreciat că discuţiile din timpul summitului UE sunt dificile, dar s-a arătat mulţumit de progresele înregistrate. ''Tocmai s-au încheiat negocieri dure şi putem fi foarte mulţumiţi de rezultatul de astăzi. Vom continua după-amiază'', a scris el pe Twitter luni dimineaţă.

Aşa-numitul grup al ţărilor 'frugale' a sugerat duminică seară o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, în scopul deblocării discuţiilor dintre liderii statelor membre. Potrivit propunerii, jumătate din aceste 700 de miliarde de euro ar urma să fie plătite ca subvenţii, iar cealaltă jumătate ca împrumuturi.

Sâmbătă, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, propusese ca valoarea pachetului general de relansare economică prezentat iniţial de Comisia Europeană să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a subvenţiilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel