Super-anticorpii de la suratele cămilei ar putea încheia pandemia de COVID
Autor: Ciprian Dumitrache pe 16 aug, 07:28 | IT&C

Cea mai dificilă sarcină nu a fost producerea nanocorpilor, ci identificarea acelui nanocorp care combate cel mai eficient coroanavirusul.

Cercetătorii israelieni și americani au descoperit un cocktail de anticorpi care ar putea neutraliza coronavirusul, inclusiv mutația Delta.

Nanocorpii sunt un tip de anticorpi specializați. Aceștia sunt dezvoltați de organismul lamelor, o specie a familiei cămilelor.

Descoperirea cocktail-ului și eficacitatea lor în combaterea coronavirusului a fost publicată în revista Nature Communications, citată de Jpost .

„Dacă vom putea produce un medicament inovator, acesta va fi un tratament salvator dacă se administrează la debutul bolii”, a declarat dr. Dina Schneidman-Duhovy, care a participat la efectuarea studiu, împreună cu cercetătorul Universității din Pittsburgh, Dr. Yi Shi.

Analiza nanocorpilor efectuată de cercetători oferă opțiuni pentru dezvoltarea de vaccinuri sau tratamente viitoare care ar putea acționa împotriva unei game largi de coronavirusuri și chiar ar ajuta la eradicarea bolilor asemănătoare coronavirusului, au spus cercetătorii.

Mai exact, au descoperit că acest cocktail cu nanocorpi neutralizează virusul, nu îl lasă să infecteze celulele și previne astfel declanșarea bolii.

Pentru acest experiment, cercetătorii au folosit lamele la o fermă din Massachusetts. Au vaccinat o lama neagră numită Wally cu o porțiune din proteina spike. Două luni mai târziu, lama a produs nanocorpi împotriva virusului.

Citește și: Două documente de care Regina Elisabeta nu are nevoie, deși sunt importante

Lamele, a explicat Tomer Cohen, student în laboratorul Schneidman-Duhovy, au fost utilizate întrucât nu doar că produc anticorpi similari celor umani, dar produc și acești nanocorpi care au jumătate din cantitatea moleculară și pot ajunge în zone inaccesibile anticorpilor mai mari.

Nanocorpii pot fi administrați prin inhalare, ceea ce face această procedură mai ieftină și mai ușor de utilizat pentru tratament.

Cea mai dificilă sarcină nu a fost producerea nanocorpilor, ci identificarea acelui nanocorp care combate cel mai eficient coroanavirusul.

Cocktailul este încă în faza de studii clinice și, prin urmare, nu poate fi încă utilizat în spitale, a subliniat Schneidman-Duhovy, dar aceasta a subliniat că descoperirile realizate dau mari speranțe pentru viitor.


IT&C Vezi toate articolele