Tablou în valoare de 1,2 de milioane de euro scos la licitație în noiembrie
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Un portret al lui Mozart
Un portret al lui Mozart
Un portret al lui Mozart la vârsta de 13 ani, unul dintre puţinele pictate în timpul vieţii sale, care încă face parte dintr-o colecţie privată, va fi scos la vânzare de Christie's pe 27 noiembrie la Paris şi ar putea fi adjudecat cu o sumă cuprinsă între 800.000 şi 1,2 de milioane de euro, a anunţat marţi casa de licitaţii, citată de AFP.

Lucrarea, atribuită maestrului veronez Giambettino Cignaroli şi care datează din ianuarie 1770, a fost pictată în urma succesului uriaş al unui concert de orgă susţinut de ''copilul-minune'' la Verona în acel an.

Tablou evaluat de 7 ori mai puțin. Valora o avere

"În general, numele pictorului este cel care atrage cumpărătorii. De data aceasta va fi subiectul, Mozart", a declarat pentru AFP Astrid Centner, director al Departamentului de Tablouri Vechi al Christie's Paris.

Tabloul, care-l înfăţişează pe tânărul virtuoz, cu o mină serioasă, în faţa unui clavecin, purtând un costum de culoarea roşu aprins şi o perucă albă, "degajează o mare inteligenţă, este foarte realist şi imortalizează un moment magic din cariera compozitorului", a completat aceasta.

Şi mai interesantă este însă este partitura din faţa lui Mozart, obiectul a numeroase încercări de descifrare. "Unii muzicologi susţin că este opera veneţianului Baldassare Galuppi, alţii spun că este vorba chiar despre o compoziţie a lui Mozart care s-a pierdut", a indicat Centner.

"Există foarte puţine portrete ale lui Mozart pictate în timpul vieţii sale şi acesta este probabil ultimul dintr-o colecţie privată", a dat asigurări ea.

Cele mai cunoscute reprezentări ale tânărului Mozart sunt un desen aflat la Muzeul Carnavalet, care îl înfăţişează la vârsta de 7 ani la pian, alături de familia sa, precum şi un tablou, de la vârsta de 6 ani, atribuit lui Lorenzoni şi aparţinând universităţii Mozarteum din Salzburg, oraşul său natal.

"Ceea ce este extraordinar la acest tablou este că putem retrasa foarte precis circumstanţele comenzii. Nu se întâmplă foarte adesea în lumea artei", a declarat Centner. "Tatăl lui Wolfgang, Leopold, vorbeşte despre aceasta într-o scrisoare către soţia sa, datând tabloul 6-7 ianuarie 1770", a explicat Centner.

Aflat în turneu din decembrie 1769 cu tatăl său în Italia - oprire obligatorie pentru toţi pictorii şi muzicienii vremii - Mozart va susţine mai multe concerte în oraşe precum Verona, unde uimeşte elita locală.

În scrisoare, tatăl lui Mozart relatează că Pietro Lugiati, perceptor general la Veneţia, a decis să comande tabloul, care a fost pictat în două şedinţe succesive. În partea de jos a acestuia se poate citi un text în latină care vorbeşte despre precocitatea copilului. Christie's susţine că nu are dovada oficială că pictorul portretului este Giambettino Cignaroli, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel