Tăieri. AJUTORUL de DECES va fi redus. Cine poate încasa banii
Autor: Oana Pavelescu pe 25 feb, 16:48 | Cifra zilei

Ajutorul de inmormantare va fi tăiat

În contextul în care bugetul asigurărilor sociale scade în anul 2021, va scădea și cuantumul ajutorului de deces pe care contribuabilii îl primesc.

Astfel, ajutorul de deces o să scadă, începând cu data intrării în vigoare a proiectului de lege, de la 5.429 de lei, cât a fost în 2020 și cât este în acest moment la 5.380 de lei. Așadar ccăderea va fi de 49 de lei.

În cazul decesului unui membru de familie al unei persoane asigurate sau al unui pensionar, ajutorul de deces va fi, în 2021, de 2.690 de lei. Și în acest caz vorbim de o scădere (25 de lei), față de 2.715 lei, cât este în acest moment.

Conform Legii 263/2010, în sistemul public de pensii se pot acorda și alte prestații în afară de pensii, printre care se numără și ajutorul de deces. „Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, scrie în actul normativ. 

La decesul unui asigurat sau al unui pensionar, ajutorul de deces poate fi cerut de o singură persoană - cea care poate dovedi că a suportat cheltuielile de înmormântare (soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care face dovada). Dovada suportării cheltuielilor se face prin orice mijloc de probă admis de lege (chitanțe, facturi, bonuri fiscale).

Totodată, Legea 263/2010 prevede că ajutorul se poate cere și dacă este vorba de decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, care nu figura ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților. În aceste cazuri, ajutorul este stabilit la jumătate din cuantumul dat pentru moartea unui asigurat sau a unui pensionar. Membri de familie sunt:

soțul;

copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate;

părinții și bunicii oricăruia dintre soți.

Ajutorul de deces se acordă, la cerere, din banii statului, în baza certificatului de deces (celelalte acte necesare sunt detaliate aici). Așadar, banii nu vin automat, ci trebuie ceruți. Banii, în principiu, se primesc în cel mult trei zile lucrătoare de la momentul solicitării. Ajutorul se cere la casele de pensii, însă cererea poate fi transmisă inclusiv online.


Cifra zilei Vezi toate articolele