Tehnologia care ar putea vindeca cele mai cumplite boli. De la cancer, HIV și până la COVID-19
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Noua tehnologie va revoluționa tratamentele medicale
Noua tehnologie va revoluționa tratamentele medicale
Oamenii de știință au reușit să controleze tehnologia de editare a genelor CRISPR pentru a bloca replicarea noului coronavirus în celulele umane - o abordare care ar putea servi într-o zi ca un nou tratament împotriva COVID-19.

Cu toate acestea, studiul a fost efectuat doar în laborator și nu a fost încă testat pe animale sau oameni, ceea ce înseamnă că un tratament bazat pe această metodă ar putea fi la ani distanță.

CRISPR este un instrument care permite cercetătorilor să editeze cu precizie ADN-ul. Se bazează pe un sistem natural de apărare utilizat în bacterii, care permite microbilor să vizeze și să distrugă materialul genetic al virușilor, conform Live Science.

În noul studiu, publicat în luna iulie în revista Nature Communications, cercetătorii au folosit un sistem CRISPR care vizează și distruge lanțuri de ARN, mai degrabă decât ADN. Mai exact, sistemul lor folosește o enzimă numită Cas13b, care clivează fire simple de ARN, precum cele găsite în SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. 

Cercetatorii au proiectat CRISPR-Cas13b pentru a viza zonele specifice de pe ARN-ul SARS-CoV-2; odată ce enzima se leagă de ARN, aceasta distruge partea de virus necesară replicării, potrivit unei declarații a Peter MacCallum Cancer Center din Victoria, Australia, instituție care a colaborat la cercetare.

Bilanț COVID-19 din 4 august 2021, în România. Nou record de cazuri de infectare

„Odată ce virusul este recunoscut, enzima CRISPR este activată și toacă virusul”, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, Dr. Sharon Lewin, de la Institutul Peter Doherty pentru Infecții și Imunitate de la Universitatea din Melbourne.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că metoda lor a funcționat chiar și atunci când au fost introduse noi mutații în genomul SARS-CoV-2, inclusiv cele observate în varianta alfa coronavirus, descoperită pentru prima dată în Regatul Unit.

Vaccinurile eficiente COVID-19 sunt distribuite în prezent în întreaga lume, dar rămâne o „nevoie clară și urgentă” de tratamente eficiente împotriva bolii, au spus autorii lucrării. Aceștia au menționat că există „îngrijorări serioase” că virusul va evolua pentru a „scăpa” de vaccinurile actuale.
Un tratament ideal ar fi un medicament antiviral pe care pacienții îl iau la scurt timp după ce au fost diagnosticați cu COVID-19. "Această abordare - testarea și tratarea - ar fi fezabilă numai dacă avem un antiviral ieftin, oral și netoxic. Asta sperăm să realizăm într-o zi cu această abordare de forfecare genetică", a declarat Lewin pentru AFP.

Deși noul studiu este un prim pas către un astfel de tratament, probabil că vor trece ani înainte ca această metodă să poată fi transformată într-un tratament disponibil pe scară largă, scrie AFP. Cercetătorii intenționează acum să testeze metoda pe animale și, în cele din urmă, să efectueze studii clinice la oameni.

Medicamentele care utilizează tehnologia CRISPR nu au fost încă aprobate pentru a trata nicio boală, dar sunt în curs de desfășurare studii multiple pentru a testa terapiile bazate pe CRISPR la oameni ca tratament pentru diferite boli, inclusiv cancerul și HIV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel