Tichete și vouchere 2020. Care din ele se mai acordă în acest an
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Aceste tichete se vor emite pe suport electronic
Aceste tichete se vor emite pe suport electronic
Biletele de valoare, adică tichetele de masă, de creșă, culturale, tichetele cadou și voucherele de vacanță, se acordă numai în condițiile legii. Din perspectivă fiscală, taxarea lor se face în funcție de anumite valori prevăzute de lege și a altor condiții.

Toate tipurile de tichete valorice sunt reglementate acum prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Completări privind regimul fiscal al acestora găsim în Codul fiscal, iar o discuție separată se face anul acesta pentru regimul tichetelor de vacanță. Să le luăm pe rând:

Tichetele de masă

Cel mai frecvent folosite tichete valorice sunt, fără dubiu, tichetele de masă. Tichetele de masă sunt bilete de valoare ce se pot acorda lunar salariaților și care pot fi utilizate doar pentru achiziția de alimente sau achitarea meselor.

Tichete valorice. Vești bune. Se discută acordarea de noi ajutoare

Acestea se pot distribui atât în format tipărit, cât și pe suport electronic și pot fi folosite în unităţile de alimentaţie publică, magazinele alimentare, cantinele-restaurant sau bufetele care acceptă plata cu acest tip de bilet de valoare. Ele pot fi oferite într-un număr egal cu cel al zilelor lucrătoare pentru care sunt distribuite. Astfel, un salariat nu poate folosi lunar un număr de bonuri de masă mai mare decât numărul zilelor lucrătoare din respectiva lună.

Iar asta chiar dacă lucreză part time. Practic, chiar dacă se lucrează cu normă parțială, salariatul are dreptul, la unul dintre angajatorii săi, să primească tichetele de masă la fel cum le primesc salariații ce lucrează cu normă întreagă, tocmai pentru că banii aceștia sunt acordați în considerarea unei zile de muncă, iar nu a orelor lucrate. Dar asta înseamnă că cei cu normă parțială nu pot primi tichete din mai multe locuri într-o lună, ci de la un singur loc de muncă.

Pensionare la 55 de ani pentru acești angajați. Ce alte beneficii vor avea

Tichetele cadou

Reprezintă bilete de valoare ce pot fi acordate de angajatori salariaților, în mod ocazional, pentru diverse cheltuieli sociale. Suplimentar, ele pot fi oferite și altor persoane, nu numai salariaților, pentru campanii de promovare a produselor, pentru studii de piață, pentru promovarea produselor pe diferite piețe, protocol și cheltuieli legate de reclamă sau publicitate.

În această lege scrie că nivelul maxim la care pot ajunge sumele acordate sub formă de tichete cadou se stabilește de către fiecare angajator în parte, cu reprezentanții salariaților sau, acolo unde există, sindicatul. În Codul fiscal, la definirea veniturilor salariale și asimilate salariilor, se prevede că nu sunt impozabile, în sensul impozitului pe venit (adică la angajat), veniturile sub forma tichetelor cadou, printre altele. Dar condiția impusă pentru neimpozitare este ca ele să se încadreze în 150 de lei pentru fiecare persoană în parte, pentru fiecare ocazie în parte. Mai multe despre taxarea acestor tichete puteți afla din acest material.

Tichetele culturale

Aceeași lege cuprinde și tichetele culturale, care reprezintă bilete de valoare ce pot fi acordate angajaților lunar sau în mod ocazional și pot fi folosite pentru a plăti diverse bunuri și servicii culturale: cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme, dar și abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecție de filme, muzee, festivaluri sau parcuri tematice.

Valoarea maximă a sumei acordate ca tichet cultural este de 150 de lei, în cazul acordării lunare a acestora și de 300 de lei/eveniment, în cazul tichetelor acordate ocazional. Valoarea nominală a unui tichet cultural este de zece lei sau multiplu al acestei valori, dar nu mai mare de 50 de lei.

Beneficii salariale în 2020. La ce se pot aștepta bugetarii

Ca și tichetele de masă, ele pot fi pe suport hârtie sau electronice. Din perspectivă fiscală, dacă se respectă plafoanele de mai sus, pentru angajator, contravaloarea e deductibilă la calculul impozitului pe profit în limita a 5% - cheltuieli cu salariile personalului, iar pentru angajat se impozitează contravaloare cu 10% (impozitul pe venit), fără aplicarea contribuțiilor sociale.

Tichetele de creșă

Tichetele de creșă reprezintă bilete de valoare care se acordă, în fiecare lună, salariaților care nu beneficiază de concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copilului cu handicap) și de indemnizația aferentă.

Aceste tichete pot fi utilizate doar pentru plata taxelor la creșa unde este înscris copilul și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui și pe baza livretului de familie. Valoarea maximă a sumei acordate ca tichet de creșă nu poate depăși 460 de lei pe lună, pentru fiecare copil ce merge la creșă. Valoarea nominală a unui tichet de creșă este de 10 lei sau multiplu al acestei valori, dar nu mai mare de 100 de lei. Și această valoare ar trebui indexată în acest an.

Voucherele de vacanță

Așa cum precizam la început, voucherele de vacanță necesită o discuție separată apropo de regimul juridic. Teoretic, ele sunt tratate de aceeași lege ca cele de mai sus, dar reglementarea cu pricina nu se aplică anul acesta, așa cum nu s-a aplicat nici în 2019. Ci abia din 2021.

Legea pensiilor. Ce schimbări urmează în 2020

Până la 1 ianuarie 2020, cei care acordă bani de vacanță angajaților (vorbim de firme private, pentru că la stat există indemnizația de vacanță specială) se uită în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță. Potrivit acesteia, nivelul maxim al sumei ce poate fi acordată pe parcursul unui an fiscal sub forma voucherelor este de șase salarii de bază minime brute, însemnând 13.380 de lei (adică 6 x 2.230 de lei). Iar cel care primește tichete de vacanță nu mai poate primi și prima de vacanță în același an fiscal.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel