Un asteroid a distrus un oraș în urmă cu 3.600 de ani. S-ar putea întâmpla din nou
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
NASA va furnizat o navă spațială pe un asteroid într-o misiune Armageddon
NASA va furnizat o navă spațială pe un asteroid într-o misiune Armageddon
În timp ce locuitorii unui oraș antic din Orientul Mijlociu, numit în prezent Tall el-Hammam, își vedeau de treburile, în urmă cu 3.600 de ani, habar nu aveau că o rocă spațială nevăzută se îndrepta spre ei cu o viteză de aproximativ 61.000 km/h.

Trecând fulgerător prin atmosferă, roca a explodat într-o imensă minge de foc la aproximativ 4 kilometri deasupra solului. Explozia a fost de aproximativ 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima. Locuitorii șocați ai orașului care au privit-o au fost orbiți instantaneu. Temperatura aerului a crescut rapid la peste 2.000 de grade Celsius. Îmbrăcămintea și lemnul au luat imediat foc. Săbiile, sulițele, cărămizile de lut și ceramica au început să se topească. Aproape imediat, întregul oraș a fost cuprins de flăcări.

Câteva secunde mai târziu, o undă de șoc masivă a izbit orașul. Mișcându-se cu aproximativ 1.200 km/h, a fost mai puternică decât cea mai puternică tornadă înregistrată vreodată. Vânturile ucigașe au sfâșiat orașul, demolând fiecare clădire. Au forfecat partea superioară de 12 m a palatului de 4 etaje și au aruncat resturile amestecate în valea vecină. Niciunul dintre cei 8.000 de oameni sau vreun animal din oraș nu a supraviețuit - trupurile lor au fost sfâșiate și oasele lor au fost aruncate în mici fragmente.

Aproximativ un minut mai târziu, la 22 km la vest de Tall el-Hammam, vânturile exploziei au lovit orașul biblic Ierihon. Zidurile Ierihonului s-au prăbușit, iar orașul a ars până la temelii.

De unde știm că toate acestea s-au întâmplat cu adevărat lângă Marea Moartă din Iordania, acum câteva milenii?

Pentru a obține răspunsuri a fost nevoie de aproape 15 ani de săpături minuțioase efectuate de sute de oameni. De asemenea, au fost necesare analize detaliate ale materialului excavat de către mai mult de două duzini de oameni de știință din 10 state din SUA, precum și din Canada și Republica Cehă. Rezultatele au fost recent publicate în revista Scientific Reports, de către cei 21 de coautori printre care se numără arheologi, geologi, geochimiști, geomorfologi, mineralogiști, paleobotaniști, sedimentologi, experți în impact cosmic și medici.

Furtună de foc în tot orașul

Cu ani în urmă, când arheologii priveau spre săpăturile din orașul în ruină, puteau vedea un strat întunecat, de aproximativ 1,5 m grosime, amestecat, de cărbune, cenușă, cărămizi de lut topite și ceramică topită. Era evident că o furtună de foc intensă a distrus acest oraș cu mult timp în urmă. Această bandă întunecată a ajuns să fie numită stratul de distrugere.

Nimeni nu știa exact ce se întâmplase, dar acel strat nu fusese cauzat de un vulcan, de un cutremur sau de un război. Niciunul dintre ele nu este capabil să topească metalul, cărămizile de lut și ceramica.

Pentru a-și da seama ce s-ar fi putut încâmpla, cercetătorii au folosit Calculatorul de impact online pentru a modela scenarii care să se potrivească cu dovezile. Acest calculator permite cercetătorilor să estimeze numeroasele detalii ale unui eveniment de impact cosmic, pe baza evenimentelor de impact cunoscute și a detonărilor nucleare.

Fenomenul Tunguska. Ce s-a întâmplat, de fapt, în 1908

Se pare că vinovatul de la Tall el-Hammam a fost un mic asteroid similar celui care a doborât 80 de milioane de copaci în Tunguska, Rusia, în 1908. Ar fi fost o versiune mult mai mică a asteroidului cu o lățime de câțiva kilometri, care dus la dispariția  dinozaurilor în urmă cu 65 de milioane de ani.

Având un vinovat probabil, acum era nevoie de dovada a ceea ce s-a întâmplat în acea zi la Tall el-Hammam.

Găsirea "diamantelor" în pământ

Cercetările au scos la iveală o gamă remarcabil de largă de dovezi. În sit, există granule de nisip fin fracturate, numite cuarț șocat, care se formează doar la o presiune de 5 gigapascali - imaginați-vă șase tancuri militare Abrams de 68 de tone stivuite pe degetul dumneavoastră mare.

Formațiuni diamantifere

Stratul de distrugere conține, de asemenea, mici diamonoiți care, după cum indică și numele, sunt la fel de tari ca diamantele. Fiecare dintre ele este mai mic decât un virus gripal. Se pare că lemnul și plantele din zonă au fost transformate instantaneu în acest material asemănător diamantelor de către presiunile și temperaturile ridicate ale mingii de foc.

Experimentele din cuptoare de laborator au arătat că ceramica și cărămizile de lut de la Tall el-Hammam s-au lichefiat la temperaturi de peste 1.500 C. Aceasta este suficient de fierbinte pentru a topi un automobil în câteva minute.

Citește și: NASA nu înțelege. Ce se petrece în Siberia este INEXPLICABIL

Stratul de distrugere conține, de asemenea, mici bile de material topit mai mici decât particulele de praf din aer. Sere care sunt făcute din fier și nisip vaporizat care s-au topit la aproximativ 1.590 C.

În plus, suprafețele ceramicii și ale sticlei topite sunt punctate cu mici granule metalice topite și ele, inclusiv iridiu care are punctul  de topire la 2.466 C, platină care se topește la 1.768 C și silicat de zirconiu care se topește la 1.540 C.

Împreună, toate aceste dovezi arată că temperaturile din oraș au crescut mai mult decât cele provocate de vulcani, de războaie și de incendiile normale din oraș. Singurul proces natural rămas este un impact cosmic.

Aceleași dovezi se regăsesc în locurile de impact cunoscute, precum Tunguska și craterul Chicxulub, creat de asteroidul care a declanșat dispariția dinozaurilor.

O enigmă rămasă este de ce orașul și alte peste 100 de așezări din zonă au fost abandonate după această devastare. Este posibil ca nivelurile ridicate de sare depuse în timpul evenimentului de impact să fi făcut imposibilă creșterea culturilor. Nu suntem încă siguri, dar se crede că explozia ar fi putut vaporiza sau împrăștia niveluri toxice de apă sărată din Marea Moartă în întreaga vale. Fără culturi, nimeni nu a putut trăi în vale timp de 600 de ani, până când precipitațiile minime din acest climat deșertic au spălat sarea de pe câmpuri.

Sferule de nisip

A existat vreun martor ocular supraviețuitor al exploziei?

Este posibil ca o descriere orală a distrugerii orașului să fi fost transmisă generații la rând până când a fost înregistrată ca povestea Sodomei biblice. Biblia descrie devastarea unui centru urban din apropierea Mării Moarte - pietre și foc au căzut din cer, mai multe orașe au fost distruse, un fum gros s-a ridicat de la incendii și locuitorii orașului au fost uciși.

Ar putea fi aceasta o relatare veche a unui martor ocular? Dacă da, distrugerea Tall el-Hammam ar putea fi a doua cea mai veche distrugere a unei așezări umane de către un eveniment de impact cosmic, după cea a satului Abu Hureyra din Siria, în urmă cu aproximativ 12.800 de ani. Este important de menționat că este posibil să fie prima înregistrare scrisă a unui astfel de eveniment catastrofal.

Citește și: Un asteroid tip Apollo trece extrem de aproape de Terra

Lucrul înfricoșător este că, aproape sigur, nu va fi ultima dată când un oraș uman va avea această soartă.

Exploziile de mărimea celor din Tunguska, cum ar fi cea care a avut loc la Tall el-Hammam, pot devasta orașe și regiuni întregi și reprezintă un pericol grav pentru zilele noastre. În septembrie 2021, se cunosc peste 26.000 de asteroizi apropiați de Pământ și o sută de comete apropiate de Pământ. Unul dintre ele se va prăbuși inevitabil pe Pământ. Alte milioane rămân nedetectate, iar unii s-ar putea să se îndrepte acum spre Pământ.

Dacă telescoapele orbitale sau terestre nu detectează aceste obiecte, lumea ar putea avea aceeași soartă ca oamenii din Tall el-Hammam.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel