După Evergrande, un alt dezvoltator din China se prăbușește?
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Un nou dezvoltator a ratat o plată
Un nou dezvoltator a ratat o plată
Un alt dezvoltator chinez a intrat în criză luni, după ce nu a reușit să ramburseze o obligațiune scadentă, ceea ce a accentuat dificultățile firmelor imobiliare puternic îndatorate ale națiunii, după ce gigantul din industrie China Evergrande Group s-a confruntat cu probleme legate de datorii.

Fantasia Holdings Group Co. nu a rambursat o obligațiune în valoare de 205,7 milioane de dolari care era scadentă luni, potrivit unei declarații a companiei. Separat, compania de gestionare a proprietăților Country Garden Services Holdings Co. a declarat că o unitate a Fantasia nu a rambursat un împrumut de 700 de milioane de yuani (108 milioane de dolari) care a ajuns de asemenea la scadență luni și că este probabilă o incapacitate de plată.

Semnele de stres în sectorul imobiliar din China se răspândesc, în timp ce dezvoltatorii cu ratinguri mai mici se confruntă cu o creștere a randamentelor obligațiunilor la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume și cel mai mare emitent de obligațiuni de tip junk din Asia, se îndreaptă spre ceea ce ar putea fi una dintre cele mai mari restructurări din țară și alimentează îngrijorarea cu privire la o contagiune mai largă a pieței. Acțiunile Evergrande și ale unității sale de gestionare a proprietăților au fost suspendate de la tranzacționare luni, în așteptarea unui anunț privind o "tranzacție majoră". 

Fantasia în sine prezintă mai puține riscuri pentru piețele mai mari decât Evergrande, din cauza dimensiunii sale mai mici. Aceasta s-a clasat pe locul 60 într-o listă a vânzărilor contractate în primul trimestru al acestui an, față de locul 3 unde s-a clasat  Evergrande. Pasivele totale ale Fantasia erau de 12,9 miliarde de dolari la 30 iunie, potrivit raportului companiei pentru primul semestru, față de 304,5 miliarde de dolari pentru Evergrande. Aceasta are obligațiuni offshore și locale în circulație în valoare de aproximativ 4,7 miliarde de dolari, față de 27,6 miliarde de dolari pentru Evergrande, arată datele compilate de Bloomberg

De asemenea, piața se aștepta deja la probleme. Fantasia a avut printre cele mai slabe performanțe luna trecută într-un indice Bloomberg al obligațiunilor în dolari cu randament ridicat din China. Unitățile private-bancare ale Citigroup Inc. și Credit Suisse Group AG au încetat să mai accepte obligațiunile sale ca garanție, a raportat Bloomberg în septembrie. 

Cu toate acestea, neplata companiei Fantasia scoate în evidență preocupările care au devenit tot mai frecvente în întreaga industrie imobiliară din China, deoarece investitorii se luptă să cuantifice datoriile adesea greu de anticipat. Chiar săptămâna trecută, dezvoltatorul a infirmat un raport potrivit căruia banii pentru o obligațiune plasată în mod privat nu au fost transferați.  

Citește și: Evergrande. China izolează problema ca pe un virus

Prețurile la obligațiunile Fantasia au scăzut luni, pe măsură ce au crescut speculațiile că va avea dificultăți în a-și îndeplini obligațiile. Obligațiunile în dolari ale companiei, în valoare de 6,95%, scadente în decembrie, s-au scumpit cu aproape 30 de cenți pe dolar, ajungând la 38 de cenți, potrivit sistemului de raportare a prețurilor obligațiunilor Trace. 

Conducerea și consiliul de administrație al companiei Fantasia, cu sediul la Shenzhen, "vor evalua impactul potențial asupra situației financiare și a situației de numerar a grupului", care rezultă din plata omisă a obligațiunilor, a precizat compania. 

Country Garden Services a anunțat luna trecută un acord de achiziționare a activelor de gestionare a proprietăților de la grupul Colour Life Services al Fantasia. Country Garden a declarat luni că a pus în aplicare o clauză din acord care prevedea transferul acțiunilor unității Fantasia către una dintre companiile Country Garden.

Autoritățile chineze au menținut reguli stricte privind efectul de pârghie, în timp ce măsurile de răcire a pieței imobiliare frânează vânzările. Ultimele zile au adus mai multe exemple de stres la alte firme imobiliare. Sinic Holdings Group Co. a primit o cerere de rambursare a unor datorii, după ce a ratat două plăți de dobânzi locale. 

Fitch Ratings și-a urmat luni colegii, reducând gradul de creditare al Fantasia cu câteva trepte până la CCC-, adânc în teritoriul junk. S&P Global Ratings a coborât ratingul pe termen lung al Fantasia pe 29 septembrie de la B la CCC, invocând "riscul ridicat" de a nu putea pune în aplicare un plan concret de rambursare în următoarele săptămâni pentru următoarele scadențe. Moody's Investors Service a redus, de asemenea, ratingul cu o treaptă, până la B3. 

Fantasia a declarat săptămâna trecută că a virat principalul și dobânda la o obligațiune plasată privat de 100 de milioane de dolari, infirmând un raport potrivit căruia fondurile nu au fost transferate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...


pixel