Un tăcut miliardar indian l-a depășit pe Elon Musk
Autor: Oana Pavelescu pe 13 Martie, 17:02 | Cifra zilei

Gautam Adani

Magnatul indian Gautam Adani a adăugat mai multe miliarde  avererii sale decât oricare altcineva din lume anul acesta, pe fondul entuziasmului investitorilor în jurul conglomeratului său.

Valoarea netă a lui Adani, prima generație de antreprenor, care rareori vorbește public, a crescut cu 16,2 miliarde de dolari în 2021 ajungând la 50 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Acest lucru l-a făcut cel mai mare câștigător de învingându-l chiar și pe Elon Musk, care s-a confruntat cu Jeff Bezos în 2021 pentru titlul de cel mai bogat om din lume. Acțiunile tuturor companiilor grupului Adani, cu excepția uneia, au crescut cu cel puțin 50% în acest an.

Creșterea averii depășește cei 8,1 miliarde de dolari adăugați de compatriotul lui Adani și de cea mai bogată persoană din Asia, Mukesh Ambani. De asemenea, subliniază creșterea în greutate a miliardarului, care a adus investiții de la Total SA și de la Warburg Pincus. 

Adani și-a extins rapid conglomeratul, adăugând porturi, aeroporturi, centre de date și mine de cărbune în India, în timp ce continua proiectul său controversat cu mina de cărbune Carmichael din Australia.

Citește și: Elon Musk, dat în judecată de un important investitor pentru comportament haotic

„Adani și-a extins în mod constant activitatea în domenii rezistente la ciclurile pieței”, a declarat Sunil Chandiramani, fondator și director executiv la Nyka Advisory Services. „Acum, odată cu intrarea în activitatea a centrelor de date, grupul și-a arătat, de asemenea, apetitul pentru afaceri în tehnologie.”

Adani Enterprises Ltd. a semnat luna trecută un pact pentru dezvoltarea unui centru de date cu o capacitate de un gigawatt în India.

Adani Total Gas Ltd., cel mai performant din grup, a sărit cu aproape 97% în acest an, în timp ce compania fanion Adani Enterprises a avansat cu 87%. Adani Transmission Ltd. a crescut cu 77%. Adani Power Ltd. și Adani Ports cât și Special Economic Zone Ltd. au câștigat peste 50% în acest an. Adani Green Energy Ltd., după ce a crescut anul trecut cu peste 500%, a urcat până acum cu 10%.


Cifra zilei Vezi toate articolele