Ungaria și Polonia pun bețe în roate votării bugetului UE
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat miercuri Ungaria şi Polonia să renunţe la blocarea aprobării bugetului Uniunii Europene şi a Fondului de relansare, recomandându-le să conteste la Curtea de Justiţie a UE mecanismul privind statul de drept.

"Uniunea Europeană aşteaptă undă verde pentru viitorul Cadrul Financiar Multianual şi pentru Fondul Viitoarea Generaţie UE. În mai, Comisia Europeană a prezentat planul de relansare Viitoarea Generaţie UE şi bugetul multianual. Şefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre au negociat zile şi nopţi în iulie şi au ajuns la un compromis", a declarat Ursula von der Leyen într-un discurs rostit miercuri în Parlamentul European.

"Acum, două state membre au exprimat dubii. Cel mai bun mod de a avansa ar fi să eliminăm acele dubii. În iulie, toţi cei 27 de şefi de state sau de guvern au acceptat un nou mecanism de condiţionare pentru încălcarea normelor statului de drept care ameninţă bugetul UE, doar pentru acele încălcări. Este un mecanism adecvat proporţionat şi necesar şi este dificil să ne imaginăm că cineva din Europa ar avea o problemă cu acest mecanism", a adăugat Ursula von der Leyen, conform stenogramei discursului, publicată pe site-ul Comisiei Europene.

"Însă dacă cineva ar avea totuşi dubii, există o procedură clară: se pot adresa Curţii Europene de Justiţie şi pot analiza toate detaliile noilor reguli. Acolo este locul în care sunt tranşate de obicei diferenţele de opinie referitoare la textele juridice. Nu pe cheltuiala a milioane de europeni care aşteaptă cu disperare ajutorul nostru. Le datorăm o reacţie promptă. Celor care, pentru binele nostru, au fost nevoiţi să închidă temporar restaurantele şi companiile. Celor ale căror vieţi sunt afectate. Celor care se tem pentru locurile de muncă, inclusiv în Polonia şi Ungaria", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

Ungaria şi Polonia, care au semnalat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, au blocat o procedură necesară adoptării Bugetului multianual comunitar şi Planului european de relansare economică.

Ursula von der Leyen: Sunt zile decisive pentru aceste negocieri

Preşedinţia germană a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar, pentru a intra în vigoare, proiectul de buget multianual, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European şi de Consiliul UE. Votul în Consiliul UE este prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat recent, într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept. "Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie", a transmis Viktor Orban în scrisoare. Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine "definiţii neclare privind încălcarea normelor", astfel că "pot apărea abuzuri politice".

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată. Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomadărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European. Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula "dublei majorităţi").

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel