Ungaria și Serbia și-au conectat sistemele de conductele de gaze
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Ferencz I. Szabolcs și Dusan Bajatovic
Ferencz I. Szabolcs și Dusan Bajatovic
Sistemele de conducte de gaze naturale de înaltă presiune ale Serbiei şi Ungariei au fost conectate fizic duminică, în apropierea localităţii Horgos din Voivodina.

Szabolcs I. Ferencz, preşedinte şi director general al companiei de transport al gazelor naturale FGSZ Földgázszállító Zrt. (FGSZ), a relatat la faţa locului pentru agenţia ungară de presă MTI, că sudarea celor două conducte de 1200 mm marchează un moment simbolic în construcţia conductei de gaze naturale de înaltă presiune care leagă Ungaria şi Serbia, notează MTI.

Conform planurilor, proiectul va fi finalizat pe 1 octombrie, astfel încât Ungaria va putea primi o cantitate semnificativă de gaze naturale din Serbia. Conexiunea creată în acest mod este al şaselea punct de alimentare de mare capacitate a sistemului de conducte de gaze naturale din Ungaria, astfel încât comercianţii pot alege de unde să cumpere cel mai ieftin şi cel mai sigur rezervele de gaze naturale necesare - a explicat Ferencz.

Preşedintele-director general a subliniat că investiţia are un rol hotărâtor şi din punctul de vedere al diversificării securităţii aprovizionării Ungariei şi a rutelor de aprovizionare.

Când vom începe să avem gaze din Marea Neagră

Compania FGSZ va construi aproximativ 15 km de conducte de la frontiera ungaro-sârbă până la Kiskundorozsma - unde se conectează şi rezervorul Algyő şi conducta de gaz din România - înfiinţând şi o staţie internaţională de contorizare - a spus Szabolcs I. Ferencz.

Dezvoltarea este realizată de partea maghiară din aproximativ 20 de miliarde de forinţi (56,85 milioane euro), iar costul total, împreună cu lucrările de finisare planificate pentru anul viitor, va fi probabil de 23 de miliarde de forinţi (65,38 milioane euro).

Dusan Bajatović, directorul companiei sârbo-ruse Gastrans d.o.o., a precizat: ”Conducta care porneşte din Turcia, trece prin Bulgaria şi ajunge prin Serbia până la graniţa cu Ungaria, poate furniza anual Europei Centrale 15,7 milioane metri cubi de gaz din zona Mării Negre.

În cursul realizării au trebuit rezolvate multe probleme tehnice şi de reglementare, pentru a corespunde în acelaşi timp cerinţelor autorităţilor naţionale şi celor europene - a adăugat directorul.

Secţiunea de 403 de km a conductei din Serbia a fost finalizată, iar acum este în curs de construcţie câte o staţie de comprimare în Serbia şi în Bulgaria - a spus Dusan Bajatović.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel