Ungaria va încasa din impozitarea băncilor în jur de 155 de milioane €
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Mihaly Varga, ministrul ungar al Finanțelor
Mihaly Varga, ministrul ungar al Finanțelor
O taxă unică va fi percepută pentru sectorul financiar, cota de impozit va fi de 0,19% şi va fi aplicată bazei de impozitare ce depăşeşte 50 de miliarde forinţi (140,83 milioane euro). Această sumă, în total 55 miliarde de forinţi (154,91 milioane de euro), va intra în bugetul de stat şi urmează a fi plătită în trei rate egale, a anunţat, joi, ministrul ungar al Finanţelor, Mihaly Varga, în cadrul unei conferinţe de presă, la Budapesta.

Ministrul de finanţe a subliniat că sistemul bancar din Ungaria este solid şi stabil, iar anul 2019 a fost unul dintre cei mai de succes ani pentru instituţiile financiare care operează în Ungaria. Această măsură este o bază potrivită pentru ca şi sectorul bancar să preia o parte din sarcinile extraordinare apărute în situaţia actuală de criză.

Obligaţia va trebui să fie îndeplinită de instituţiile financiare printr-o declaraţie separată şi plătită până la datele de 10 iunie, 10 septembrie, respectiv 10 decembrie.

Mihály Varga a subliniat că, în următorii cinci ani, sistemul bancar va primi înapoi eşalonat, în părţi egale, această sumă din impozitul bancar, deci este vorba de o taxă unică de impozit plătită în avans.

Ministrul ungar al Finanţelor a amintit că, în bugetul revizuit din acest an, ca o primă măsură, guvernul a instituit un fond de protecţie împotriva epidemiei în valoare de 633 de miliarde de forinţi (1,86 miliarde de euro), care reprezintă resursele necesare pentru apărare. Acest fond acoperă, printre altele, şi sumele necesare achiziţionării de echipamente de protecţie, precum şi suplimentul salarial de 500 000 de forinţi (peste 1400 de euro) pentru personalul din domeniul sănătăţii.

Banca Transilvania: Facilitate pentru persoanele fizice

Acesta este un credit care, în caz de nevoie, poate fi depăşit, guvernul asigură suma necesară pentru îngrijirea pacienţilor şi combaterea epidemiei, a subliniat politicianul.

Pentru ca suma să fie disponibilă în permanenţă, trebuie alocate resurse stabile, sigure şi echitabile pentru fondul de apărare. În consecinţă, fondul constă, printre altele, din: rezervele existente, 50% din subvenţia partidelor, taxa pe lanţurile multinaţionale şi contribuţiile instituţiilor financiare, a precizat Mihaly Varga.

Au fost finalizate modificările legislative necesare pentru îndeplinirea obligaţiei sectorului bancar. Mihaly Varga a mulţumit pentru atitudinea constructivă a sectorului bancar, care, potrivit spuselor sale, arată că se poate conta pe instituţiile financiare ungare nu doar în anii cu performanţe ridicate, ci şi atunci când este necesară cooperarea.

Andras Becsei, preşedintele Uniunii Bancare Ungare, a declarat că sectorul bancar este solidar cu întreaga societate, iar pe lângă cele 100 de miliarde de forinţi (282,16 de milioane euro) anual plătite sub forma impozitelor, vor achita şi această sarcină temporară.

Sectorul bancar din Ungaria poate funcţiona în continuare stabil, chiar şi în aceste condiţii, ceea ce este deosebit de important, deoarece, în câteva luni, instituţiile financiare vor avea o sarcină semnificativă în stimularea economiei, a subliniat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel