Universul indică existența unor noi legi ale fizicii? Ce ascunde AXA RĂULUI
Autor: Oana Pavelescu pe 30 oct 2020 / 21:29 | Afterbusiness

Axa răului

Cosmologii au observat o anomalie în radiația fosilă a Universului, acest vestigiu luminos care datează de la începuturile cosmosului. Este doar un artefact de măsurare sau este o adevărată „axă a răului” care ascunde legi fizice necunoscute?

Universul ar evolua de-a lungul unei axe așa numita ”axă a răului”, potrivit astronomilor înșiși! „Acest ”rău” reprezintă legi fizice necunoscute care ar fi putut genera Universul altfel decât după modelul ”bunului și vehciului big bang”, afirmă cosmologul Larissa Santos, profesor la Universitatea din Yangzhou (China). 

În ceea ce privește această axă, a fost descoperită încă din 1992 în primele măsurători ale fundalului cosmologic difuz cu satelitul Cobe, o radiație fosilă emisă în toate direcțiile în urmă cu 380.000 de ani, imediat după big bang - când tânărul Univers, mai puțin dens, a eliberat lumina, până atunci prinsă de interacțiunile cu materia. Un vestigiu luminos al primelor zile ale cosmosului încă perceptibil pe cer, în câmpul de microunde, notează Science & Vie.

După ce a fost observată cu cu ajutorul satelitului Cobe, a venit rândul WPAP, între 2001 și 2010, apoi Planck, în 2013, să furnizeze cea mai precisă hartă realizată până în prezent. ”Reanaliza tuturor acestor date confirmă o orientare preferențială a acestei radiații fosile”, afirmă Larissa Santos. Cu toate acestea, cu ochi liberi este dificil de vizualizat această axă. Este necesară utilizarea artei descompunerii spectrale pentru ca ”răul” să apară.

Din moment ce este posibil să descompunem un sunet perceput într-o serie de armonici, astronomii au descompus fundalul cosmic difuz într-o serie de fluctuații primordiale: ”Fiecare dintre aceste componente dezvăluie o distorsiune a semnalului în spațiu la scări mai mari și mai fine”, explică Santos. Dacă fundalul cosmologic difuz este omogen în toate direcțiile, așa cum presupune teoria, atunci toate aceste componente trebuie să fie zero. ”Dar nu este cazul, susține ea, iar primele cinci componente indică toate aceeași direcție ".

Posibilul semn al unei noi fizici

Prima nu are nimic misterios: ”Este un artefact al măsurătorilor legate de faptul că observăm fundalul cosmic difuz de pe Pământ, subliniază ea. Această direcție corespunde axei combinate de rotație. A Pământului din jurul Soarelui, el însuși în mișcare în interiorul galaxiei, el însuși în mișcare față de alte galaxii ... ”. Dar în mod curios, următoarele patru componente se aliniază, de asemenea, în aceeași direcție. O parte a comunității științifice consideră că este și acesta un artefact, subliniază cercetătorul, dar explicația nu îi convinge pe toți.

Citind în această anomalie statistică posibilul semn al unei noi fizici, alți oameni de știință văd în ea necesitatea de a regândi geometria Universului, alții de a modifica relativitatea generală a lui Einstein, alții evocă o influență a energiei întunecate nebănuită care accelerează expansiunea cosmosului. ”Pentru moment, nicio explicație nu este mai bună decât alta”, comentează Larissa Santos. În așteptarea unor măsurători noi și mai precise ale fundalului cosmic difuz, „axa răului” va continua cu siguranță să îi mire pe cercetători.

Te-ar putea interesa și...
Afterbusiness Vezi toate articolele