UPDATE. Mugur Isărescu anunță SCUMPIRI majore până la sfârșitul anului
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
În ce investește Mugur Isărescu: Vreți să vă spun adevărul?
În ce investește Mugur Isărescu: Vreți să vă spun adevărul?
Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a anunțat scumpiri majore până la sfârșitul acestui an. BNR prognozează pentru următoarele luni o rată a inflației de peste 5%, mult peste ținta prognozată de instituție, situată undeva la 4%.

Declarație vine în contextul în care românii se confruntă deja cu scumpiri în valuri. Astfel, în luna iulie uleiul, un produs alimentar de bază, s-a scumpit cu 15%, prețul carburanților se modifică, practic, de la o zi la ala, litrul de banziă depășind, la pompă, pragul de șase lei. 

Creșterile de prețuri din România sunt, acum, semnificativ mai mari decât prognoza anterioară a Băncii Naționale, BNR estimând că rata inflației va fi în jur de 5% pentru luna iulie, în principal din cauza scumpirilor la energie, a declarat luni guvernatorul Mugur Isărescu.

El a precizat însă că România nu este singura în această situație, rata inflației fiind peste mare și în Statele Unite, Ungaria sau Polonia, dar și în Germania, țara stabilității prețurilor.

”Există tendința să se spună că Banca Națională prognozează 5,6%, prețurile vor crește cu 5,6%. Nu este așa. Inflația este deja 5% și mai degrabă vedem, bineînțeles și cu acțiunea politicii monetare care a început deja să se întărească, vedem o temperare a creșterilor de prețuri. Și acesta este efortul nostru să menține inflația între 5 și 5,5% până la sfârșitul anului pentru că apoi, la noi, indicele prețului de conusum în ianuarie coboară deja sub 5%”, a declarat guvernatorul BNR.

Citește și BNR menține rata dobânzii de politică monetară

Potrivit spuselor sale, prognoza Băncii Naționale este că, prin eforturi inclusiv în domeniul monetar, va reuși să țină prețurile între 5 și 5%.

Deci creșterile din toamnă nu vor fi foarte mari. Pentru anul următor, datorită faptului că dispare și efectul de bază din ianuarie pentru electricitate și cel din vară ci gazele naturale, prognoza noastră este că indicele prețurilor de consum coboară la 3,4%. Oricum, față de prognoza precedentă din rapoprtul de inflație precedent, creșterile de prețuri sunt semnificativ mai mari, dar nu suntem singuri”, a adăugat Isărescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel