Vacanță la mare. Amenzi usturătoare şi reguli noi pentru acești turişti
Autor: Simona Haiduc pe 14 sep, 14:45 | Articole recomandate

Un act normativ care încă nu se aplică

Este vorba de prevederi noi, ce se regăsesc în textul unei propuneri legislative, aprobatae tacit de Senat. E ca și cum inițiativa a parcurs jumătate de drum până să ajungă să fie aplicată. Deocarece documentul trebuie să treacă și proba Camerei Deputaților înainte de a fi promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.

Dacă proiectul va prinde viață, stăpânii de animale de companie vor avea voie să le aducă pe plajele turistice de la Marea Neagră, dar cu respectarea strictă a anumitor reguli, indiferent dacă este vorba de sezon sau extrasezon. 

Prin propunerea legislativă se vrea eliminarea interdicţiei pe care o au turiştii, și anume de a-şi aduce animalele de companie pe litoral, însă va impune o serie de reguli stricte, dar şi amenzi usturătoare pentru nerespectarea acestora. Interdicția apare în OUG 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă.

Dacă, în prezent, accesul animalelor pe plajă este interzis, iar proprietarii lor riscă o amendă cuprinsă între 10.000 şi 20.000 lei, iniţiatorii propunerii spun că, de fapt, turiştii nu sunt amendaţi pentru această contravenţie, iar, de cele mai multe ori, proprietarii nu strâng deşeurile produse de câini.

Printre regulile pe care le înaintează iniţiatorii propunerii se numără accesul liber pe plajă al animalelor de companie în afara sezonului estival, în timp ce, pe perioada sezonului turistic, să fie necesar acordul operatorilor plajelor în scop turistic pentru a face asta.

Citește și Amenzi uriașe pentru citirea greșită a contoarelor. ANRE a aplicat sancţiuni de 2,77 mil de lei

Indiferent de perioada din an, animalele de companie vor trebui să fie ţinute în zgardă şi lesă sau ham. Persoanele care nu vor respecta această condiţie vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 1.000 lei, scrie Avocatnet. 

De asemenea, proprietarii sau însoţitorii animalelor de companie vor fi obligaţi să aibă asupra lor pungi de colectare a deşeurilor de animale şi să le folosească. Cei care nu vor colecta şi elimina deşeurile produse de animalele lor vor putea primi o amendă cuprinsă între 1.000 şi 10.000 lei.


Articole recomandate Vezi toate articolele