Expert: Valoare Bitcoin este zero și a eșuat a deveni moneda fără guvern
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Bitcoin a atins un nou record all-time şi are o valoare de aproape 68.000 de dolari
Bitcoin a atins un nou record all-time şi are o valoare de aproape 68.000 de dolari
Nassim Nicholas Taleb, autorul „Lebedei Negre”, a apreciat într-o lucrare recentă că bitcoin, cea mai importantă criptomonedă, nu a reușit să își îndeplinească obiectivele de a deveni o monedă fără guvern, o acoperire împotriva inflației și o investiție sigură, scrie CNBC.

„Puține active din istoria financiară au fost mai fragile decât bitcoinul”, a spus el Nassim Nicholas Taleb, citat de Mediafax.

Taleb s-a pronunțat anterior mai favorabil despre bitcoin, în special despre potențialul de a ajuta oamenii să ocolească controlul capitalului pe piețe, numind-o „prima monedă organică” în prefața „The Bitcoin Standard” din 2018 și „o poliță de asigurare” împotriva controlului guvernamental asupra monedei.

În lucrarea sa recentă, „Bitcoin, valute și fragilitate”, publicată la sfârșitul lunii iunie, Taleb, cercetător și trader, spune că Bitcoin valorează „exact zero”, în condițiile în care necesită o cantitate susținută de interes pentru a se menține.

În schimb, „aurul și alte metale prețioase nu necesită întreținere, nu se degradează într-un orizont istoric și nu necesită întreținere pentru a-și reîmprospăta proprietățile fizice în timp”, a spus el.

Bitcoin a fost creat în 2008 și a fost caracterizat mereu de volatilitate, dar în anul pandemiei Covid-19 a experimentat o volatilitate extremăpe fondul crizei economice globale.

Ponderea Chinei în minarea de BITCOIN este în SCĂDERE

Taleb a menționat că, în martie 2020, bitcoin a scăzut mai mult decât piața bursieră și și-a revenit „după injecții masive de lichiditate”. Aceasta este „o dovadă suficientă că nu poate fi utilizat ca pavăză împotriva riscului sistemic”, a spus el.

Taleb spune că nu este clar ce s-ar întâmpla dacă internetul ar experimenta o întrerupere, chiar și regională, în special dacă ar avea loc în timpul unui colaps financiar.

Taleb a menționat că bitcoin „a menținut o volatilitate extrem de ridicată” între 60% și 100% „pe tot parcursul vieții”.

„Este într-adevăr de dorit să ai cel puțin o monedă reală, nesusținută de un guvern”, a scris el în ziarul său. „Dar noua monedă trebuie să fie atrăgătoare ca un depozit de valoare, raportată la un coș ponderat de bunuri și servicii cu o eroare minimă.”

Pe de altă parte, oamenii combină succesul bitcoin ca monedă digitală cu succesul bitcoin ca investiție speculativă. Pentru a fi o monedă ar fi nevoie de o anumită stabilitate, a spus Taleb.

Bitcoin a oscilat între 32.000 și 36.000 de dolari în ultima lună, după ce a atins 40.000 de dolari la jumătatea lunii iunie.

Datele arată că tranzacțiile cu bitcoin au scăzut cu peste 40% în luna iunie a acestui an, potrivit CryptoCompare. În aceeași lună, prețul bitcoin a atins un minim lunar de 28.908 dolari.

Totuși, volumul din iunie se situează în primele cinci cele mai bune luni înregistrate vreodată, potrivit datelor Kaiko.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

MIPE spune de ce România riscă să piardă banii din PNRR

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...


pixel