”Vampirii de electricitate” din locuință. Cum să plătești mai puțin la factura de electricitate
Autor: Matei Ion pe 02 ian, 11:57 | Declarația zilei

Este important să fin atenți la ce ținem în priză

Faptul că parcă orice ați face factura la curent nu scade este ceva ce poate supăra pe oricine însă vinovații pentru acest lucru sunt așa zișii ”vampiri de electricitate”.

Despre ce este vorba

Vampirii de electricitate sunt dispozitivele care stau tot timpul în priză chiar și când nu le folosim.

Acest pot ajunge să reprezinte și 20% din consumul  lunar de energie electrică, respectiv aproape un sfert din factură.

De ce aceste dispozitive consumă

În esență, fiecare cablu care rămâne conectat la o priză scoate electricitatea. În timp ce multe dispozitive au moduri de repaus sau de așteptare, ele încă folosesc în mod continuu energia electrică pentru a efectua actualizări, pentru a se conecta la servere la distanță și pentru a înregistra date.

Piaţa de energie a devenit complet liberalizată la 1 ianuarie. Ce este de făcut

Conectivitatea tehnologiei moderne este un motiv pentru care dispozitivele noastre scurg energie. Chiar și atunci când televizorul este oprit, de exemplu, este încă gata să primească un semnal de la telecomandă pentru a porni oricând. DVR-ul dvs. este întotdeauna „în așteptare” până când este timpul să înregistrați următorul spectacol sau să rulați actualizările aflate în așteptare.

Faptul că dispozitivele sunt în așteptare în mod regulat înseamnă că acestea pot răspunde rapid atunci când decideți să le utilizați. Cu toate acestea, această caracteristică utilă are un preț în ceea ce privește costurile dvs. lunare și anuale de energie electrică. Majoritatea gospodăriilor au multe dispozitive care utilizează curent electric în modul de așteptare.

Acestea sunt, printre altele, cuptorul cu microunde, aerul condiționat, cafetiera, modemul, televizorul, calculatorul (fie că este vorba despre desktop sau laptop), încărcătoarele, cuptoarele electrice etc.

Cel mai bine este, ca măcat atunci când plecați de acasă să scoateți din priză toate aceste dispozitive.


Declarația zilei Vezi toate articolele