Veste CUMPLITĂ pentru Rusia! S-a terminat, nu mai vin bani
Autor: Simona Haiduc pe 15 sep, 15:37 | Mutarea zilei

Se închide robinetul de bani

Cererea mondială de petrol a atins, se pare vârful și, în următorii 30 de ani, se va confrunta cu o scădere fără precedent, se arată în raportul anual al British Petroleum (BP). O veste cu adevărat cumplită pentru Rusia, extrem de dependentă de banii obținuți din vânzarea de petrol și produse petroliere. 

BP analizează trei scenarii de dezvoltare a pieței mondiale a energiei până în 2010: 

1. Rapid. Conform acestui scenariu, guvernele vor face emisiilor de gaze cu efect de seră mai scumpe pentru producători, ceea ce conduce la o reducere a consumului de țiței cu 55%. 

2. Net Zero. Se schimbă nu doar politica din domeniul încălzirii globale, dar și comportamentul consumtorilor, astfel încât cererea se va diminua cu 80%. 

3. Business-as-usual. Nu se va schimba absolut nimic, dar consumul se va reduce cu 10%. 

Potrivit raportului BP, în următoarele trei decenii, petrolul va fi înlocuit cu energie curată, de la centrale eoliene la hidrocentrale, baterii solare și alte surse regenerabile. 

Citește și Puterile petroliere ale lumii au dat de GREU! Nu există soluții imediate

Toate cele trei scenarii nu promit nimic bun pentru marii producători de aur negru, care depind din vânzarea de petrol și produse petroliere. Puternic afectate din acest punct de vedere vor fi Rusia și Arabia Saudită. Aceasta din urmă însă a demarat deja un amplu program de diversificare a economiei, pentru a reduce dependența de exporturile de petrol. 

Pentru Rusia însă, raportul BP este cu adevărat dezastruos. Supusă sancțiunilor internaționale, Moscova se confruntă deja de câțiva ani cu mari probleme economice, cu precădere pe partea socială și de investiții. Chiar și o scădere cu 10% a consumului va arunca țara lui Putin într-o și mai mare sărăcie. 

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele