Vești proaste pentru românii cu credite în lei. Ce s-a întâmplat
Autor: Antonia Popescu pe 24 sep, 22:41 | Articole recomandate

Vești proaste pentru românii cu credite în lei. Ce s-a întâmplat

Indicele ROBOR la 3 luni, de care depinde calcularea dobânzilor variabile pentru creditele în lei, a crescut vineri la 1,65% şi ajunge la cel mai mare nivel din ultimele cinci luni şi jumătate.

Creşterea ROBOR la trei luni survine după şapte şedinţe de stagnare la pragul de 1,61%. Indicele ROBOR la trei luni este folosit pe piaţa interbancară pentru calcularea dobânzilor variabile la împrumuturile în lei, acordate înainte de luna mai 2019.

BCE ar putea începe retragerea măsurilor de stimulare

ROBOR la trei luni a staţionat şi joi la la 1,61% pe an, valoare la care urcase în 15 septembrie. Deocamdată, ROBOR la trei luni este sub nivelul de la începutul anului 2021, de 2,01% pe an, notează Mediafax.

Cum se calculează indicele ROBOR la 3 luni şi cum a evoluat în România în ultima perioadă

Indicele ROBOR la 3 luni a încheiat 2020 la 2,03% pe an, în condiţiile în are începutul anului 2020 era de 3,19% pe an.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.


Articole recomandate Vezi toate articolele