Viața la bloc. Reparații în apartament. Amenzi și de 100.000 de lei
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Trebuie și părerea unui specialist
Trebuie și părerea unui specialist
De fapt, întrebarea este când este nevoie de autorizație de construcție, mai exact, pentru ce reparații și modificări operate în interiorul apartamentului. Pentru că, oricine efectuează lucrări fără a avea respectivul act, atunci când este obligatoriu, firește, poate fi sancționat cu amenzi ce pot ajunge și la 100.000 de lei.

Legislația în domeniu a suferit recent ușoare modificări, iar legea asociațiilor de locatari, în vigoare, a venit, la rândul ei, cu o serie de noutăți. Prin urmare, dacă o lucrare din apartamentul proprietate personală afectează structura de rezistență a clădirii și/sau aspectul arhitectural al construcției, ea poate fi executată numai după obținerea anumitor documente, precum proiect, certificat de urbanism, autorizație de construcție etc. 

Dărâmarea unor pereți, spre exemplu, se va realiza numai în baza unei aprecieri făcută de un specialist și cu solicitarea unei autorizații de construcție, indiferent de că este vorba de o debara sau peretele despărțitor dintre cameră și balcon. Lipsa autorizației de construire în acest caz este penalizată cu o amendă între 1.000 și 100.000 de lei.

Oricine din bloc poate sesiza primăria sau Inspectoratul de Stat în Construcții și primirea amenzii este aproape garantată. Pe lângă asta, se va solicita sistarea lucrărilor până la obținerea documentele legale. În caz contrar, se poate ajunge la dosar penal, întrucât legea cataloghează această faptă ca infracțiune.

Citește și Viața la bloc. Ce amenzi riscă cei care nu respectă orele de liniște

Nu este nevoie de autorizații pentru reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, ce nu deteriorează dimensiunile golurilor și tâmplăriei; zugrăveli și vopsitorii interioare; reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel