Viața la bloc. Penalități. Condiții pentru asociația de proprietari
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Care sunt obligațiile asociatiilor
Care sunt obligațiile asociatiilor
Aoleu, am uitat să plătesc întreținerea! De câte ori nu se întâmplă acest lucru și, de fiecare dată, ne precipităm să achităm suma trecută pe listele afișate la avizier. Unii o fac din conștiinciozitate, alții pentru că știu că orice zi de întârziere este penalizată. Dar cine stabilește aceste penalități și cuantumul lor? 

Răspunsul este simplu: Asociația de proprietari. Potrivit legislației în vigoare, în cazul în care cheltuielile de întreținere nu sunt achitate în termen de 30 de zile de la scadență, asociația de proprietari poate stabili penalități pentru sumele restante, ce nu pot depăși, însă, 0,2% pentru fiecare zi de întârziere, fără ca totalul penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.

Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor stabilește, printre altele, că termenul de plată a sumelor datorate asociației de proprietari este de 30 de zile de la data afișării la avizier.

Trebuie făcută însă o precizare: având în vedere că penalitățile se aplică după alte 30 de zile de la depășirea respectivului termen, asta înseamnă că, practic, acestea încep să fie calculate după 60 de zile de la data afișării sumelor de plată.

Asociația de proprietari poate stabili penalități pentru sumele restante de cel mult 0,2% pentru fiecare zi de întârziere. Dar formularea din textul legii (”penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2%”) lasă, de fapt, la latitudinea reprezentanților asociației stabilirea exactă procentului aplicat.

Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere intră în fondul de penalități al asociației de proprietari. Ele vor fi folosite, în special, pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, dar și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitare termică sau consolidare. Legea interzice utilizarea lor în alte scopuri.

Citește și Viața la bloc. Îndatoriri și atestate obligatorii pentru administratori

Tot privitor la restanțe, administratorul este obligat să notifice în scris proprietarul și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre acestea, scrie Avocatnet. După 90 zile de la afișarea listei cu cheltuielile, președintele asociației de proprietari este cel care are dreptul de a acționa în instanță proprietarul pentru neplată.

Dacă, în urma unei acțiuni în instanță, rezultă o sentință favorabilă asociației, ea poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin modalitățile prevăzute de Codul de procedură civilă. Este, de asemenea, în sarcina asociației de proprietari să ia măsuri pentru recuperarea sumelor neplătite în termenul de trei ani prevăzut de lege, în caz contrar riscând prescrierea datoriilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel