Victoria lui Joe Biden. De ce China nu l-a felicitat pe învingătorul lui Trump
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
China preferă să nu își facă iluzii
China preferă să nu își facă iluzii
A devenit un obicei ca liderii lumii, mai mici sau mai mari, să adreseze felicitări noului președinte al Statelor Unite. Joe Biden nu face, desigur, excepție. Începând din 7 noiembrie, când victoria lui a fost anunțată, deși nu au fost prezentate rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale, mesajele de simpatie au fost trimise de numeroase țări. Nu însă și de China. 

Autoritățile de la Beijing s-au mulțumit să informeze, prin vocea purtătorului de cuvânt al ministerului chinez de externe că au luat cunoștință de faptul că ”Biden s-a declarat învingător. Înțelegem că rezultatul alegerilor prezidențiale va fi determinat conform legii și a procedurilor americane”. O declarație scurtă și seacă. 

Nici mass-media din China nu s-au arătat mai generoasă. Dimpotrivă, comparativ cu anii anteriori, când alegerile de peste Ocean erau săptămâni la rând subiect de prima pagină, acum televiziunile și presa scrisă s-au arătat mai degrabă interesate de noul telefon mobil al firmei Huawei și de tradițională Sărbătoare a celibatarilor, când tot chinezul aleargă după reduceri de preț. 

În ceea ce privește tematica americană, CCTV, cea mai mare televizine publică din China, a pus accent pe demonstrații și pe evoluția situației epidemiologice din SUA. E adevărat că milioane de chinezi au urmărit alegerile prezidențiale din Statele Unite pe rețele sociale precum Sina.com și Weibo. 

”Viitorul Chinei nu depinde de alegerile americane”, declara, cu două zile înainte ziua alegerilor din SUA, 3 noiembrie, șeful diplomației de la Beijing, Qin Gang. ”Ne contează cine este la Casa Albă. Ceea ce dorim este o relația calmă și mai bună cu Statele Unite”, a adăugat el.

Citește și Joe Biden și-a găsit om de încredere. Prima sa numire oficială

Citind printre rânduri se poate spune că Beijing nu își face iluzii în privința comportamentului lui Joe Biden în privința Chinei. Deși președintele Xi Jinping și Joe Biden se cunosc. S-au întâlnit de mai multe ori în mandatul președintelui Barack Obama, când actualul învingător al lui Donald Trump, era vicepreședinte, responsabil de relația cu China. 

Dar Partidul comunist chinez este convins că Washingtonul sunt, înainte de orice, preocupat să blocheze dezvoltarea Chinei, pentru că nu ar tolera ideea că a doua economie a lumii ar putea trece înaintea Statelor Unite, care conduce, în acest moment, în topul mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel