Vine o CRIZĂ de amploare! ”Vom avea neplăceri!” AVERTISMENTUL experților
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Poate nu va fi chiar atât de catastrofal, dar se înmulțesc vocile care atrag atenția că lucrurile se vor înrăutăți
Poate nu va fi chiar atât de catastrofal, dar se înmulțesc vocile care atrag atenția că lucrurile se vor înrăutăți
Ne așteaptă o iarnă marcată de o criză profundă, a prezis Michael Winfrey, jurnalist al agenției Bloomberg, în opinia căruia a început marea bătălie pentru resurse energetice. La rândul său, profesorul Jeremy Spiegel, de la Wharton School of Business, a pus la îndoială capacitatea pieței americane de a face față creșterii inflației. Iar când SUA strănută, răcește întreaga planetă. 

Dezvoltându-și punctul de vedere, Michael Winfrey aractă că, pe fondul epidemiei de COVID-19, prețurile la energie au crescut semnificativ și au apărut întreruperi în lanțul de aprovizionare, ceea ce a dus la probleme în toate domeniile, de la producția de cereale, la sisteme IT. În plus, Marea Britanie se confruntă cu o penurie de carburant, ceea ce a antrenat o scădere a numărului de șoferi și, implicit, la o distorsiuni în livrarea de mărfuri în supermarketuri.

Jurnalistul susține că problemele din această iarnă amenință nu numai Marea Britanie, ci și alte țări, având în vedere preziunile meteorologilor care anunță temperaturi extrem de coborâte în emisfera nordică. O situație cu impact semnificativ pe diferite piețe și există riscul unei crize pe scară largă din cauza lipsei de resurse energetice.

Potrivit lui Winfrey, lupta pentru resurse a început deja. Sporind importurile de cărbune, care au depășit limitele normale, China a provocat o creștere a prețurilor la electricitate și gaze naturale. Acest lucru a determinat închiderea uneia dintre cele mai mari sere din Olanda, cu efect negativ asupra industriei alimentare. Autoritățile franceze au redus taxele la electricitate și interzis majorarea tarifelor. Peste toate astea vine și prognozele pesimiste legate de producția de cereale, în condițiile în care stocurile scad peste tot în lume. 

În acest context, Jeremy Siegel, profesor de finanțe la Wharton School of Business de la Universitatea din Pennsylvania, a avertizat cu privire la potențialul impact al creșterii inflației și a pus la îndoială capacitatea pieței de a face față acesteia.

Citește și Vine ”Marea depresie”! Investitor britanic anunță o CRIZĂ CUMPLITĂ

„Ne așteaptă necazuri. Inflația va fi o problemă mult mai mare decât crede Rezerva Federală a SUA, a declarat el pentru CNBC. - Fed va fi sub presiune pentru a accelera procesul de reducere a stimulentelor. Dar nu cred că piața este pregătită pentru o asemenea manevră”

Siegel este convins că investitorii sunt expuși riscului. În opinia lui, cel mai mare pericol pentru Wall Street este abandonarea de către Fed a politicii monetare moderate și o creștere a ratelor dobânzii mai devreme decât se așteaptă piața. Siegel este îngrijorat în special de impactul acestei situații asupra creșterii stocurilor de tehnologie.

Expertul a sugerat că indicele NASDAQ Composite de înaltă tehnologie s-ar putea confrunta cu un prăbușire gravă și a remarcat că vine timpul pentru „stocuri valorice”. Indicele compozit NASDAQ a pierdut 6,2% față de maximul său istoric în corecția din septembrie, scăzând la 14.448,58 puncte. Luni, 4 octombrie, indicele a scăzut cu 2,48%, până la 14.204,94 puncte, la ora 18:45, ora Moscovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel