Vine prăpădul? Marii investitori se REFUGIAZĂ în acțiuni sigure
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ce acțiuni preferă marii investitori pentru a-și proteja afacerile
Ce acțiuni preferă marii investitori pentru a-și proteja afacerile
La mijlocul lunii august, doi mari investitori ai lumii - Warren Buffett, patronul Berkshire Hathaway, și Ray Dalio, șeful fondului speculativ  Bridgewater Associates - au prezentat date privind tranzacțiile electuate în trimestrul doi al anului. Analiștii au analizat respectivele rapoarte, concluzionând că cei doi oameni de afaceri, extrem de urmăriți de colegii lor de breaslă, s-au concentrat pe valori mobiliare ale companiilor ce activează în așa numitele sectoare „de protecție” ale pieței: produse alimentare și bunuri de larg consum. Cu alte cuvinte, sunt pregătiri pentru o prăbușire a pieței. 

Cea mai mare dintre tranzacțiile efectuate de Berkshire Hathaway în intervalul dat a fost achiziționarea de acțiuni ale lanțului de supermarketuri Kroger. În total, au fost cumpărate 10,7 milioane de titluri, cu o valoare totală a pachetului de 2,37 miliarde de dolari, față de 1,8 miliarde dolari, la 31 martie.

Cea mai mare achiziție a fondului gestionat de Ray Dalio a fost achiziționarea de acțiuni ale companiei Coca-Cola. Poziția a crescut cu 2,565 milioane de acțiuni. În plus, Bridgewater Associates a cumpărat acțiuni Walmart (1,631 milioane), Procter & Gamble (1,534 milioane) și Johnson & Johnson (1,113 milioane).

În același timp, Bridgewater Associates și-a redus semnificativ poziția în SPDR S&P 500 ETF Trust, un fond index care urmărește mișcarea indicelui S&P 500 - ponderea acestor titluri în portofoliul companiei a scăzut de la 10,97% la 5,42%.

Analiștii remarcă faptul că tranzacțiile fondului Dalio ar putea indica faptul că Bridgewater Associates se pregătește pentru un posibil declin al pieței. În vremuri de criză, stocurile din sectoarele clasice „de protecție” - utilități, FMCG, asistență medicală - sunt cele mai puțin predispuse la prăbușire. Cererea pentru acestea rămâne ridicată chiar și în perioadele dificile pentru economie.

„Companiile din aceste sectoare sunt mai puțin susceptibile la fluctuațiile ciclice ale economiei, consumatorii continuă să își folosească produsele și serviciile, chiar dacă nivelul veniturilor scade”, au explicat experții. 

Analiștii au selectat trei acțiuni care pot oferi protecție

Tyson Food

Tyson Food este o companie alimentară fondată în 1935 în orașul american Springdale. Produce carne proaspătă de vită congelată, carne de porc, pui și semifabricate. Clienții companiei sunt comercianții cu amănuntul, lanțurile de catering, agențiile educaționale și guvernamentale. Produsele Tyson Food sunt distribuite în întreaga lume cu reprezentanțe în 10 țări.

Rezultatele financiare ale companiei pentru ultimul trimestru au depășit așteptările Wall Street. Tyson Food a raportat câștiguri trimestriale de 2,7 dolari pe acțiune față de cele 1,77 dolari prognozate și venituri de 12,48 miliarde de dolari, față de 11,2 miliarde de dolari estimate. 

Citește și Cum ”duduie” economia României: Numărul firmelor radiate a crescut cu 34,14%

Walmart

Lanțul de supermarketuri Walmart vinde cele mai esențiale bunuri pentru traiul cotidian, de la produse alimentare, de înfrumusețare și sănătate, la animale de companie, produse de uz casnic și multe altele. Compania are trei segmente principale: Walmart SUA, Walmart Internațional și Sam's Club, care este o rețea separată de centre de comerț cu ridicata și mici cu ridicata.

Procter & Gamble

Procter & Gamble este un brand american de bunuri de larg consum cu 184 de ani de istorie. Compania realizează produse de igienă și frumusețe, medicamente, vitamine, produse chimice de uz casnic și bunuri pentru copii. Produsele sale sunt vândute în peste 180 de țări din întreaga lume. Acțiunile companiei sunt luate în considerare la calcularea indicelui Dow Jones și sunt clasificate ca chipsuri albastre foarte lichide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel