Virgil Popescu, explicații despre compensarea facturilor la energie
Autor: Matei Ion pe 27 sep, 15:00 | Articole recomandate

Prosumatorii vor fi compensați

Ministrul energiei Virgil Popescu a declarat că proiectul de ordonanță de urgență are în vedere compensarea facturilor pentru acele persoane care consumă între 30 și 200 de KW, adică se încearcă un echilibru între consumul mediu și venitul mediu.

Ministrul a explicat că la sfârşitul fiecărei luni furnizorii vor emite facturile, vor trece acest discount diferenţiat în factură, vor întocmi nişte bordeoruri automat din sistemele informatice, pe care le vor prezenta în declaraţiile de la buget de la ANAF, în declaraţiile de taxe şi impozite şi li se vor scădea direct din declaraţiile de la taxe şi impozite. Practic, nu dorim ca cineva să fie pus pe drumuri. Un proiect de modificare a Legii energiei a fost pus în dezbatere publică de ministerul de resort. Sunt schimbări importante în ceea ce îi privește și pe consumatorii casnici care și produc energie (prosumatori) prin panouri fotovoltaice.

Virgil Popescu: Procesul de decarbonare NU se poate fără energie nucleară

Ministerul Energiei propune compensarea prosumatorilor dacă au o putere instalată de până la 200 Kw. Aceasta înseamnă că iarna vor primi curent electric în contul a ceea ce produc în plus vara față de ceea ce consumă. Acum, distribuitorii plătesc la fiecare factură ceea ce prosumatorii produc peste consumul propriu, însă prețurile acordate sunt și de trei ori mai mici decât cel de furnizare. Nouă variantă ar aduce avantaje prosumatorilor, dar pentru furnizori ar însemna costuri în plus, costuri pe care le-ar putea transfera consumatorilor - spun experții în energie.


Articole recomandate Vezi toate articolele